RTV Brus

4.Žene – liderke Brusa

4.Žene – liderke Brusa
25. avgusta
12:30 2023

Žene na vodećim funkcijama u Brusu

Osim predsednice dr Valentine Milosvljević, u opštini Brus žene su i na pozicijama zamenice predsednice opštine i predsednice lokanog parlamenta.


Zamenica predsednice opštine Brus Milijana Todorović 

Od 20. avgusta 2020. godine Milijana Todorović obavlja funkciju zamenice predsednice opštine Brus.

                                                                                Milijana Todorović

Milijana Todorović, rođena 20.marta 1957.godine u Kuršumliji, gde je završila onovnu školu i gimnaziju. Na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu stekla je zvanje diplomiranog fizičara. Udata je, majka jednog deteta.

Kao profesor fizike radi od 1981.godine, najpre u Kuršumliji, par godina kasnije u bruskoj Srednjoj školi Brus a potom u Vlajkovcima, gde je obavljala i funkciju direktor škole. U OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ nakon desetak godina u nastavi, 2012.godine, najpre postaje pomoćnik direktora a od naredne godine direktor škole.

Dobitnica je brojnih priznanja kolektiva u kojima je radila kao i Ministarstva prosvete. Nosilac je i najviših priznanja i SO Brus. Brojna priznanja je ponela i zbog uspeha svojih učenika na najvišim nivoima takmičenjima.

Sa proslave rođendana OŠ „J.J.Zmaj“

Od 20. avgusta 2020. godine Milijana Todorović postaje član tima lokalne samouprave i obavlja funkciju zamenice predsednice opštine Brus.

                                                                             Sa sednice SO Brus

„Posao koji obavljam je odgovoran i veoma zahtevan. Sa druge strane vrlo je važno da žene budu zastupljene na najvišim pozicijama „, kaže Milijana Todorović.

 „Žene treba da imaju mogućnost da donose odluke o važnim pitanjima, jednako kao i muškarci, i da učestvuju u političkom i društvenom životu lokalne zajednice i države“.

U razgovoru sa predsednicom opštine

„Raduje me da je sve više žena u politici, među gradonačelnicama i predsednicama opština, veliki deo Rasinskog okruga, na primer, vode žene“.


Predsednica Skupštine opštine Brus Dragana Despotović

Na konstitutivnoj sednici Skupštine opštine Brus, 20. avgusta 2020. godine, ubedljivom većinom glasova odbornika, za predsednicu lokalnog parlamenta izabrana je Dragana Despotović.

Predsedavajuća na sednici Skupštine optine Brus

Dragana Despotović, rođena 19.07.1965. godine u Vršcu. Diplomirala na Ekonomskom fakultetu u Beogradu. Zaposlena u Ministarstvu finansija – Poreska uprava Filijala Kruševac na poslovima poreskog inspektora. Udata, majka jedne ćerke.

„Prevashodni motiv mog angažovanja u politici je rad na razvoju opštine Brus, korišćenjem njenih prirodnih potencijala kao i pružanje svesrdne pomoći našem stanovništvu u rešavanju problema i podizanju njihovog životnog standarda“.


Kulturološki obrasci koji su nam kao društvu postavljeni pre mnogo godina, pokazuju da su žene te koje moraju više da se dokazuju. To međutim ne znači da treba da odustanu od borbe za mesto koje zaslužuju.


 

 

 

 

Iz iste rubrike