RTV Brus

„Mostovi sećanja“ – očuvanje kulturnog nasleđa opštine Blace

„Mostovi sećanja“ – očuvanje kulturnog nasleđa opštine Blace
12. aprila
12:14 2024

“Divna je okolina toga mesta. Romantika, pitoresknost – sve to ostavalja lepu impresiju ma u koje doba godine čovek bio. Okolo planine, pune šuma, a dalje zelene doline i mladi plodni brežuljci…” Rade Drainac

Centar opštine Blace 

Briga o nacionalnoj baštini jednog naroda stara je koliko i samo nasleđe. Upoznajući sopstven u istoriju, potaknuti dubokim osećanjima predačkih korena, zasigurno, bolje ćemo razumeti sopstveni narod. Mnogo toga je proteklo kroz dugu istoriju blačkog kraja. Spomenici kulture kao čuvari istorijskog, duhovnog i kulturnog nasleđa, ostaju neprocenjivi dokaz trajanja na ovim prostorima, čuvajući tradiciju, nacionalnu svest i identitet naroda ovog kraja.

Zgrada Opštinske uprave

 

 

Smeštena u Topličkom okrugu, na obroncima Kopaonika i Jastrebca, opština Blace ima bogatu prošlost, o čemu svedoči i autentično nasleđe zavičajne kulture. Unutar ovog specifičnog prostora formirano je nacionalno, versko i kulturno središte regije, u kome je stanovništvo, tokom vekova, ostavilo vredne tragove života i kulturnog stvaralaštva. O tome svedoči veliki broj nepokretnih kulturnih dobara, sačuvanih do današnjih dana.

Selo Grgure pamti – Toplički ustanak bio epopeja slobodarskog duha koja je rezultirala smrću 20 hiljada ljudi.

Primer topličkih junaka opomena su i pouka, istovremeno i amanet da treba čuvati čast i slobodu naroda, kao i sećanje na ovaj veliki istorijski događaj, jer je Toplica bila jedina slobodna teritorija u porobljenoj Evropi 1917. godine. U selu Grgure, podignut je spomenik jednom od vođa ustanka Kosti Vojinoviću i topličkim junacima. U sukobu sa bugarskom vojskom, Kosta Vojinović (1890-1917) oduzeo je sebi život, kako ne bi pao u ruke okupatoru.

 

Spomenik Radetu Draincu, pesniku međuratne lirike i velikom kulturnom pregaocu, u rodnom Trbunju.

 

U okviru „Drainčevih književnih susreta“ u sve četiri topličke opštine organizuju se kulturna dešavanja, uz učešće eminentnih pisaca iz Srbije i susednih država, a nagrada “Rade Drainac” dodeljuje se za najbolja poetska ostvarenja.

                                

Ne postoji mesto u Srbiji poput Blaca u kome, vekovima unazad, pod šljivom ima mesta za sve, a šljive dovoljno za svakog gosta. Tako je Blace postalo nadaleko čuveno po šljivi i svetkovini u čast i slavu nacionalnog srpskog voća.

U centru grada podignuta je Statua u čast šljivi.

 

Spomenik borcima stradalim 1999. godine u ratu na Kosovu i Metohiji. Sa teritorije blačke opštine na Kosovu je stradalo šest vojnika

 

Spomen obeležja borcima Drugog svetskog rata

 

Podaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš svedoče o velikom broju spomenika od najranijeg perioda do danas na ovim prostorima, prepoznatljivim srednjovekovnim građevinama, ali i spomenicima iz kasnijih razdoblja srpske države.

Kontinuirana briga o zavičajnom nasleđu, o nepokretnim kulturnim dobrima neodvojiva je od pitanja društvenog i održivog razvoja, u ovom slučaju, opštine Blace. Zato, odgovornost za očuvanje kulturnog nasleđa, kao jedne od osnova savremenog života, jeste na celokupnoj lokalnoj zajednici.

Imajući u vidu direktan uticaj medija na oblikovanje kulturnih vrednosti i održavanje kulturnog nasleđa, uloga javnih glasila je u prepoznavanju važnosti pomenute teme u lokalnim zajednicama i šire, iz čega se jasno uočavaju osnovni principi u realizaciji serijala tekstova „Mostovi sećanja“.

 

 

Iz iste rubrike