RTV Brus

Brusko selo – zalog za budućnost 27: Potencijali organske poljoprivrede

Brusko selo – zalog za budućnost 27: Potencijali organske poljoprivrede
20. decembra
11:26 2019

Organska proizvodnja u Srbiji je, za razliku od mnogih razvijenih zemalja, tek u začetku, a za mnoge još uvek nepoznanica. U većem delu ljudske istorije, poljoprivredna proizvodnja se može nazvati „ekološkom“. Samo je tokom 20. veka počela upotreba velikih količina veštačkih hemikalija u proizvodnji hrane. Pokret ekološke poljoprivrede nastao je 40-ih godina prošlog veka kao odgovor na industrijalizaciju poljoprivrede a potrošači su tražili svežu i minimalno obrađenu hranu. Na domaćem tržištu, potražnja za organski proizvedenim poljoprivredno-prehrambenim proizvodima je u konstantnom porastu.

Počeci organske proizvodnje na području opštine Brus datiraju iz 2000. godine kada su i sklopljeni prvi ugovori sa poljoprivrednim proizvođačima i francuskom sertifikovanom kontrolorskom kućom EKOSET. Prethodnih godina došlo je do značajnog porasta površina pod organskom proizvodnjom, kao i broja gazdinstava koja se bave ovom delatnošću, ističe kontrolor ove kuće, inženjer poljoprivrede Miloš Tatić.

„Uslov za organsku proizvodnju je nadmorska visina, pa su prvi ugovori sklopljeni sa proizvođačima koji imaju obradive površine na većim nadmorskim visinama, koja je otporna na mnoge bolesti i štetočine. To su sela Osredci, Kriva Reka, Drenova, Grabovnica i Donji Lipovac.“

Prirodni potencijali kojima Brus raspolaže svrstavaju ga u red područja u kojima se organska proizvodnja može intenzivno razvijati, s obzirom da je trenutno, prema zvaničnim podacima, pod ovim kulturama između 50 i 60 hektara.

Cena organske maline znatno je veća u odnosu na proizvode koji nisu u ovom programu. Ovogodišnji rod plasiran je na inostrano tržište isključivo za proizvodnju dečje hrane. U programu sertifikovane francuske kontrolorske kuce EKOSET, sa teritorije opštine Brus ove godine otkupljeno je između 350 i 400 tona ekološki proizvedene maline, kaže Tatić, navodeći da je perspektiva upravo u proizvodnji organske hrane.

Reč je o bezbednoj hrani se većom nutritivnom vrednošću, sadržajem vitamina, minerala, omega-3 masnih kiselina i dozvoljenih antioksidanata. Sve to, uz izraženiji ukus i miris, upravo su izazovi za poljoprivrednike koji žele da se uključe u sektor proizvodnje zdrave hrane.

Jedan od bitnih zadataka, pored jačanja domaćeg tržišta organskih proizvoda, jeste i edukacija proizvođača. Poljoprivredna savetodavna i stručna služba Kruševac redovno organizuje Zimsku školu, sa ciljem edukacije poljoprivrednih proizvođača kroz predavanja iz voćarske, povrtarske, stočarske proizvodnje, kao i agroekonomije, sa posebnim osvrtom na IPARD program, zaštitu bilja, melioracije zemljišta i organsku proizvodnju. Poljoprivredni proizvođači mogu da usvoje nova znanja koja će im biti korisna za njihov dalji rad.

S obzirom na to da se danas kvalitet hrane meri njenim uticajem na zdravlje, možemo reći da konzumiranje organski proizvedene hrane doprinosi poboljšanju kvaliteta života, dok sam način proizvodnje daje veliki doprinos očuvanju zdrave životne sredine.

 

Iz iste rubrike