RTV Brus

Brusko selo – zalog za budućnost 17: Blaževo – blago podno Kopaonika

Brusko selo – zalog za budućnost 17: Blaževo – blago podno Kopaonika
15. novembra
14:36 2019

Ustaješ ovde, jutros,

Crkvo praotaška,

Na noge obe iz seobe

Svetačke i težačke

i penješ se u vrhove

Blaževačke.“

 

Miroslav Buca Mirković

U kotlini istočne podgorine Kopaonika, na dolinskim stranama Blaževačke reke i višim padinama Goleša, Kljune i Blaževačke čuke, nalazi se Blaževo, koje se u dubrovačkim spisima pominje pod nazivom Blagovo selo. Objedinjuje dva dela: Selo, sa zaseocima Nestorovići, Neškovići, Đorđevići i Mihajlovići i udaljeni zaselak Kovačevići. Ovim živopisnim selom teku Gradački i Matin potok, Đavoljak i Potočina i izvori Jasen, Česma i Studenac.

Kada je ovo naselje dobilo konture sela, po predanju, zbog njegovih prirodnih osobina – blago, blaženstveno i božanstveno – nadenuto mu je ime Blaževo.

Ubraja se u stara rudarska naselja, čiji je postanak vezan za eksploataciju okolnih rudišta. Blaževo predstavlja administrativni, školski, zdravstveni, saobraćajni i privredni centar ovog dela Kopaonika.

Poznato je da su vlaški nomadi još u srednjem veku krstarili prostranim i senovitim livadama i travnatim pašnjacima na padinama Kopaonika. Meštani Blaževa i danas se bave stočarstvom. Veliki broj pašnjaka pogoduje farmi ovaca koje drži nekoliko porodica u ovom selu.

I sada na istočnoj strani Kopaonika i njegovim obroncima žive priče o nomadima i pokretnim staništima, o vremenu provedenom u zimskim uslovima, među ondašnjim stanovnicima u nizijama gornjo-topličkog kraja.

Veliki značaj za meštane blaževačkog kraja i čitave bruske komune u razvoju privrede i poljoprivrede ovog kraja predstavlja i asfaltiranje 2,5 km deonice puta Blaževo-Leposavić kroz Borance koja, pored toga što spaja opštine Brus i Leposavić, omogućava i najkraću vezu severa Kosova sa centralnom i južnom Srbijom. Novi asfaltni put pokrenuo je i rad u rudnicima Zaplanina i Belo brdo koji su bogati zlatom, srebrom i antimonom.

Centar Blaževa je i danas dostojan bivše opštine. Tu je osnovna škola „Vuk Karadžić“, Dom zdravlja, crkva posvećena Svetom proroku Iliji i jedna od najstarijih kafana u Srbiji „Blaževačka noć“.

Iz iste rubrike