sreda, 28. septembar 2022.

RTV Brus

Brusko selo – zalog za budućnost 13: Batote – razvoj najvećeg sela bruske opštine

Brusko selo – zalog za budućnost 13: Batote – razvoj najvećeg sela bruske opštine
01. novembra
15:41 2019

Pokraj reke put krivuda,

Šumsko selo, manastirsko,

Sa šesnaest lepih brda!

Rastu šume za blagdanje,

Za buduće sjajne dane!“

Saša Trajković

 

Na istočnom delu Kopaonika, na prelazu iz brdsko-dolinskog u brdsko-planinsko područje, najveće po prostranstvu u opštini Brus a drugo u Srbiji, prostire se selo Batote. Naselje je razbijenog tipa poput većine sela potkopaoničkog kraja, sa velikim brojem zaselaka kao zasebnih porodičnih celina. Središtem naselja protiče Batotska reka, u koju se uliva Lipovačka reka.

Oko 600 meštana živi u 170 domaćinstava, podeljenih u 14 zaselaka – Janići, Boškovići, Veselinovići, Burgići, Jočići, Markovići, Miloševići, Savići, Mikuljanci, rasije, Đurići, Košutica, Milenković i Lipa.

Kako navodi Aranđel C. Jeličić u knjizi „Bruski tragovi prošlosti i sadašnjosti“, Batote je oduvek bilo poznato po velikoj seči šuma i bavljenju stočarstvom, te je, po jednom kazivanju, selo i dobilo ime po velikom batu, odzvanjanju sekira prilikom seče bukava i ostalog drveća.

Prirodni potencijali ovog područja predstavljaju osnovu za razvoj stočarstva, proizvodnju krmnog bilja, šumarstvo i preradu poljoprivrednih proizvoda.

Milen Radmanovac, predsednik Mesne zajednice Batote, kao i većina meštana ovog sela, bavi se poljoprivredom…

„Kada je u pitanju stočarstvo, stanovništvo se bavi gajenjem krava, ovaca, svinja i koza. U oblasti poljoprivrede, ranije su se gajili ječam, ovas i pšenica. Danas je uglavnom zastupljen uzgoj malina i kupina, krompira i kukuruza.“

Milen Radmanovac i članovi njegove porodice uspešno su obrali ovogodišnji rod.

„Zasadi maline prostiru se na oko 300 hektara, i u proseku svako domaćinstvo ima oko 50 ari maline, a pojedina više od hektara. U pitanju je organska malina najvećeg kvaliteta koja se izvozi u inostranstvo.“, navodi Radmanovac.

„Ulaganje u selo je ključni zadatak, kako bi ona opstala a mladi ostali da žive u njima“ kaže privatni preduzetnik Dragan Milić koji je novac uložio upravo u gradnju hladnjače u ovom selu.

Jedan od glavnih zadataka lokalne samouprave, prema rečima nadležnih u opštini Brus, jeste održivi razvoj sela i opstanak u njima. S tim u vezi, urađen je put do centra sela, izgrađena savremena ambulanta, adaptirani poljski putevi, periodu sanirani su elektro i vodovodna mreža. Dosadašnji privredni razvoj naselja Batote karakterišu ista obeležja kao i razvoj privrede opštine Brus. Među mnoštvom hladnjača u ovom kraju, uspešno rade i dve na teritoriji sela Batote, jačajući privredni potencijal bruske komune. Upošljavajući određen broj meštana, fabrika za proizvodnju plastike daje svojevrstan doprinos privrednom razvoju i kvalitetu života meštana potkopaoničkog kraja.

Batote ima četvororazrednu i osmorazrednu školu, jednu privatnu prodavnicu, crkvu posvećenu Svetom Nikoli i Manastir Strmac posvećen Svetom Joakimu i Ani. Smešten u stoletnoj šumi između dve strmine, ovaj manastir je s pravom nazvan Strmac. U njemu se slave tri slave – sveti Ilija, Mala Gospojina i Joakim i Ana. U prelepom okruženju stoletnih stabala, miru i tišini koji se ovde širi, u okolini crkve je uređen prostor i izgrađen konak.

Selo Batote karakterišu provetrenost, osunčanost, mnoštvo zelenih površina, čistoća vazduha i rečnih tokova.

Iz iste rubrike