RTV Brus

SAČUVAJMO PROŠLOST ZA BOLJU BUDUĆNOST

SAČUVAJMO PROŠLOST ZA BOLJU BUDUĆNOST
01. decembra
12:00 2023

Milentija – završetak srpskog renesansnog kruga

“Ako je Lazarica bila prva u Moravskoj školi, Milentija koju bismo obnovom vratili kao poslednju u Moravskoj školi bila bi sa njom na početku.

Jer su iste.

Tako bi se zatvorio simboličan krug jednog vremna i jednog perioda na koji imamo pravo da budemo ponosni, ako se osećamo davnim potomcima svoje istorije.

Ma gde da smo!”*


Ruševine manastira Milentija danas se nalaze pod zaštitom Republike Srbije kao spomenik kulture od velikog značaja. O početnim istraživanjima sredinom prošlog veka Ljubiša Bata Đidić, predsednik Odbora za obnovu Milentije kaže:

To su bile 50-e i 60-e godine. Mnogo šta je konzervirano, mnogo toga je odneseno u razne muzeje, u Kruševac i Narodni muzej u Beogradu. Tu se nalazi jedna posebna soba, zapravo tri odeljenja koja kroz Milentiju predstavljaju celu jednu epohu Moravske škole. Zamislite tu privilegiju, dragocenost, da Nacionalni muzej Milentijom objašnjava taj renesansni trenutak, gde smo se našli tih godina početkom 15 veka. Osim u muzejima u Kruševcu i Beogradu, veći deo fragmenata ostao je u Milentiji, u ostacima crkve i u maloj crkvenoj kući podignutoj 1927. godine, na samom lokalitetu, otkriva naš sagovornik.

Nikada nije bilo pitanje vremena već pitanje svih nas da li će i kada oživeti Milentija, kaže Đidić, prisećajući se začetka ideje za osnivanje Odbora za obnovu manastira:

Grupa entuzijasta se pokrenula, napravila Odbor, čiji je deo i moja malenkost. Krenuli smo sa Mirkom Kovačevićem, koji je iz ovih krajeva, koji je učestvovao i u obnovi Lepenca. On je dragocem, njemu smo poverili taj zadatak, da sačini projekat. Dobili smo određena sredstva od bruske opštine, Republike i Zavoda. Tako smo posle 2004. godine mogli da istražimo ovaj prostor arehološki, uradimo sondiranje terena, urbanizjemo rečicu pored – uradili smo most, doveli struju i vodu sa nekih 400 metara… Sve što smo mogli u tom trenutku uradili smo, sve te pripremne radnje su obavljene. Moram reći da je Odbor divno radio. Ponekad razumevanja nisu išla kontinuirano kakva je bila našla želja. Zastalo se, napravilo se dosta zastajanja. Mi u Odboru nismo stali. Mi imamo inicijativu, i dalje radimo na tome.

Ljubiša Bata Đidić autor je dokumentarnog filma o Milentiji koji je 2016. godine premijerno predstavljen javnosi u porti crkve Lazarice, uz blagoslov episkopa kruševačkog Davida. Godinu dana kasnije objavio je i Knjigu o Milentiji:

U međuvremenu, napravili smo jednu knjigu, jedan film, o Milentiji. Organizovano je nekoliko kolonija posvećenih Milentiji, da se prikupe određena sredstva, animirali smo mnoge ljude, među kojima ste i vi mediji velika podrška. Eparhija je tu srcem i organizaciono vodilja da to realizujemo.

A onda se došlo i do glavnog projekta:

Kad smo napravili ono što se zove glavni projekat, mi smo do tančina uneli sve elemente koji odgovaraju onome što objašnjava njen istorijat, elemente kojima se Milentija može podići onakva kakva je nekada bila. Time smo dobili unutrašnje značenje ovog prostora, nešto što predtsavlja egzistencijalnu duhovnost za Srbiju, za Brus. Pogledajte šta jedna takva građevina znači za opštinu, imati takav spomenik kulture u samom Brusu.

Kao simbol njegove dalje obnove kraj ostataka Milentije posađena je loza iz Hilandarskih vinograda, objašnjava predsednik Odbora za obnovu Milentije:

Matija Bećković je imao nekoliko akcija za pomoć obnovi Milentije.

Sa Hilandara smo doneli i jednu lozu koja je prvo posađena u Milentiji, onda i širom drugih manastira, u znak početka tog renesansnog trenutka, da se obnovi Milentija koja je svetost iznad svetosti. Milentija se mora obnoviti srcem.

 

Mi u Odboriu nismo radili ovo računajući na novac, nego smo računali na srce. Svima kojima se na taj način možemo obratiti, svakom građaninu, da razume šta znači Milentija, da je tako otvorimo, da je tako vidimo – da vidimo tu njenu duhovnost koja zari u ovom kraju. A novac, doći ćemo mi do novca, ja sam u to siguran.

Ja ne gubim nadu, mi ćemo sigurmo Milentiju obnoviti.

 

 


*“Knjiga o Milentiji“ Ljubiša Bata Đidić, Kruševac, 2017.god.

 

Iz iste rubrike