RTV Brus

„ČUVARI TRADICIJE – PRAVOSLAVNE SVETINJE OPŠTINE BLACE“

„ČUVARI TRADICIJE – PRAVOSLAVNE SVETINJE OPŠTINE BLACE“
09. maja
09:23 2023

“Divna je okolina toga mesta. Romantika, pitoresknost – sve to ostavalja lepu impresiju ma u koje doba godine čovek bio. Okolo planine, pune šuma, a dalje zelene doline i mladi plodni brežuljci…” Rade Drainac

 

Briga o nacionalnoj baštini jednog naroda stara je koliko i samo nasleđe. Upoznajući istoriju srpskih pravoslanih hramova, potaknuti dubokim osećanjima predačkih korena, zasigurno, bolje ćemo razumeti sopstveni narod.

  hram rođenja Svetog Jovana Krstitelja u Kačaporu

Mnogo toga je proteklo kroz 800 godina dugu istoriju Srpske pravoslavne crkve. Kao centar srpskog istorijskog, duhovnog i kulturnog bića, srednjovekovni manastiri i crkve ostaju neprocenjivi dokaz viševekovnog duhovnog trajanja srpskog naroda i svetosavske tradicije. Iako su nebrojeno puta rušeni narod ih je iznova obnavljao. Nicali su na nepristupačnim mestima, uzvišenjima, u dubokim, gustim šumama, stenama, kao sklad kulturnog i prirodnog nasleđa i čuvali pravoslavnu tradiciju, nacionalnu svest i identitet srpskog naroda.

  hram Preobraženja Gospodnjeg u Donjoj Jošanici

Smeštena u Topličkom okrugu,  na obroncima Kopaonika i Jastrebca, opština Blace ima bogatu prošlost, o čemu svedoči i autentično nasleđe zavičajne kulture. Unutar ovog specifičnog prostora formirano je nacionalno, versko i kulturno središte regije, u kome je stanovništvo, tokom vekova, ostavilo vredne tragove života i kulturnog stvaralaštva. O tome svedoči veliki broj nepokretnih kulturnih dobara, velelepni hramovi, crkve i spomenici srpske srednjovekovne kulture, sačuvani do današnjih dana.

  hram Svetog Arhangela Gavrila u Vrbovcu

Među čuvarima nacionalnog nasleđa i identiteta Srba na ovim prostorima ističu se lokaliteti kao što su ostaci crkve Uspenja Presvete Bogorodice u mestu Cerovica za koju se pretpostavlja da potiče iz 16. veka i vremena moravske Srbije; hram Uspenja Presvete Bogorodice, u sedištu istoimene opštine, podignut 1892. godine; ostaci crkve Svetog Pantelejmona, smeštene u jednom šumarku kod naselja Gornje Grgure; hram Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Donjem Grguru; ostaci crkve u Donjoj Čunguli; hram Svetog proroka Ilije u Gornjoj Draguši izgrađen u periodu od 1890. do 1893. godine uz podršku kralja Aleksandra Obrenovića; crkva Sveti Vrači u Jankovoj klisuri, podignuta u 19. veku, na osnovama starije crkve iz 15. veka, kao i mnoge druge svetinje.  Podaci Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš svedoče o velikom broju spomenika od najranijeg perioda do danas na ovim prostorima, prepoznatljivim srednjovekovnim građevinama, crkvama i manastirima ali i spomenicima iz kasnijih razdoblja srpske države.

    hram Uspenja Presvete Bogorodice u Blacu

Kontinuirana briga o zavičajnom nasleđu, o nepokretnim kulturnim dobrima neodvojiva je od pitanja društvenog i održivog razvoja, u ovom slučaju, opštine Blace. Zato je odgovornost za očuvanje kulturnog nasleđa, kao jedne od osnova savremenog života, jeste na celokupnoj lokalnoj zajednici.

hram Velikomučenice Marine u Pretrešnji

 

Serijal „Čuvari tradicije – pravoslavne svetinje opštine Blace“ deo je Projekta koji se realizuje u okviru Konkursa za sufinansiranje projekata proizvodnje medijskih sadržaja iz oblasti javnog informisanja na teritoriji opštine Blace u 2023. godini.

Iz iste rubrike