RTV Brus

Sandra Božić, Lazar Ristovski, Darija Kisić Tepavčević i Marko Mladenović posetili Južnobanatski okrug i obišli stolarsku radionicu Nenada Miletića u Starčevu nadomak Pančeva

Sandra Božić, Lazar Ristovski, Darija Kisić Tepavčević i Marko Mladenović posetili Južnobanatski okrug i obišli stolarsku radionicu Nenada Miletića u Starčevu nadomak Pančeva
07. marta
10:05 2022

„Mi, koji se bavimo filmskom umetnošću, nekada sebično mislimo da je kultura samo filmska umetnost, ali kultura je muzika, kultura je i književnost i slikarstvo, kultura je i kada kažete „dobro jutro, komšija“. Svi smo mi kultura koju bi trebalo čuvati i negovati. Naš domaćin Nenad Miletić proizvodi čuveni, ali retki duvački instrument – kaval, koji je danas malo poznat, a uz čije zvuke su se nekada naši stari veselili“, rekao je Ristovski.

Kako je naveo, Nenad Miletić je zlatno zrno našeg društva koje moramo da čuvamo. Porodica Miletić, prema njegovm rečima, pravi je primer čuvanja tradicije i lepote naše zemlje, naročito kada se pogleda i njihovo dugogodišnje prijateljstvo sa slikarom Milošem Šobajićem, koji je neke od svojih dela stvorio baš u radionici Miletića.

Darija Kisić Tepavčević poručila je da se ekonomski i privredni uspesi, koje Srbija beleži poslednjih godina, zasnivaju na investicijama i na porodičnim poslovima koji čuvaju domaćinstva naše prelepe Srbije.

„Ako hoćemo da idemo napred, moramo da radimo i pratimo savremeno doba, ali to ne sme da nas natera da zaboravimo korene, da se odreknemo tradicije i lepote koju ona nosi“, poručila je Kisić Tepavčević.

Sandra Božić istakla je da se u Starčevu vidi da je jaka, vredna i marljiva porodica stub naše države.

„Veoma sam srećna što se sve više ljudi okreće zanatskom radu. Danas su ovakvi majstori najtraženiji širom sveta, pa i kod nas. Bitno je da ova porodica može pristojno da živi od svog rada i tako mora da ostane, moramo da nastavimo da pomažemo preduzetništvu, jer samo zajedno možemo sve“, naglasila je Božić.

Marko Mladenović poručio je da je Miletićeva radionica najbolji primer da, kada se spoje mladost i iskustvo, možemo da dobijemo najbolji proizvod. U ovom slučaju zvuke naše Srbije, prepoznatljive svuda u svetu, i zlatne zanatske ruke koje čuvaju kulturnu baštinu.

„Već trideset godina bavim se proizvodnjom i obradom drveta, a poslednjih šest izrađujem naše stare muzičke instumente. Uspeo sam da osvojim kaval, koji se nalazi na listi nematerijalnih kulturnih dobara Srbije, i jedini ga u Srbiji proizvodim. Država mi je, kroz projekte, pomogla da kupim „CNC“ mašinu, kako bih lakše i bolje radio svoj posao“, rekao je Nenad Miletić, i naveo da od zanatskih poslova može veoma lepo da se živi, te pozvao mlade da maštu usmere na stvaranju novih poslova, da ostanu u svojoj zemlji i u svojim gradovima, i da se slobodno upuste u privatni biznis, a da će država prepoznati inicijativu i sigurno pomoći.

 

Iz iste rubrike