RTV Brus

Nezaboravan pogled iz Livađa

27. novembra
12:09 2020

Kada dolinom Graševačke reke krenete prema Brzeću, na desetak kilometara od Brusa je skretanje za Livađe. Iako je od regionalnog puta udaljeno svega tri kilometra, da se do njega ne stize lako, uverili smo se već nakon prvog kilometra od skretanja. Upravo tu, na gotovo neprohodnoj deonici puta, zatekli smo meštane, udružene i u radnoj atmosferi.

Ovo potkopaonicko selo prvi put se pominje u 15. veku kao značajno rudarsko naselje, razmešteno po zaravni prekrivenoj livadama. Iz Livađa ne možete otići a da ne posetite nedovršeno ali po mnogo čemu posebno, seosko molitvište, odakle se, na 920m nadmorske visine, pruža i nezaboravan pogled.

Dan sa meštanima – U toku je nasipanje seoskog puta

Predsednica opštine Brus Valentina Milosavljević, kako kažu meštani, poznaje njihovu priču a u protekla tri meseca, obilaskom, na licu mesta, upoznata je i sa gorućim seoskim problemom. Pre nego što, kao planirana investicija postane deo opštinskog budžeta u narednom periodu, dato obećanje o sanaciji puta do početka zime, stiglo je na realizaciju.

Velike količine padavina dodatno su doprinele propadanju seoskog puta. Prve promene i poboljšanje vidljivi su nakon nasipanja i proširenja pojedinih delova puta.

U Livađu je 25 domaćinstava i uglavnom svi žive od maline. Da bi zadržali mlade kojih je dosta u selu, osim puteva, struja je najveći prioritet.

Iz iste rubrike