RTV Brus

ČUVARI TRADICIJE – PRAVOSLAVNE SVETINJE OPŠTINE BLACE

ČUVARI TRADICIJE – PRAVOSLAVNE SVETINJE OPŠTINE BLACE
29. novembra
12:00 2023

PRAVOSLAVNE SVETINJE U TRBUNJU, SIBNICI, ČUČALU I VRBOVCU

Na osnovu predanja, ali pre svega materijalnih dokaza, može se pretpostaviti da je blački kraj u prošlosti imao značajnu ulogu, a sasvim sigurno bogatu i burnu istoriju.


 

Hram Svete Trojice u Trbunju

Blačko selo Trbunje sa preko 500 stanovnika smešteno je u srcu Toplice. Slavu ovog kraja proneo je veliki srpski pesnik Rade Drainac, rođen u Trbunju.

 Hram Svete Trojice u Trbunju

 

Hram Svete Trojice u Trbunju posvećen je jednom od najvećih praznika u srpskoj pravoslavnoj crkvi, Silasku svetog duha na apostole, koji se proslavlja i kao rođendan Crkve.

Hram je podignut sredstvima, trudom i zalaganjem meštana sela Trbunje, 2008. godine. U dana Svete Trojice, Duhova ili Pedsedtnice, u hramu u Trbunju služi se sveta liturgija i seče slavski kolač.

 

Hram Svetog proroka Jeremije u Sibnici

Hram Svetog proroka Jeremije u Sibnici

Crkva u Sibnici posvećena je Svetom proroku Jeremiji, koji je zbog svojih proročanstava veoma cenjen u pravoslavlju.

Podignuta je 1926. godine trudom meštana Sibnice. Hram je više puta obnavljan. Prva obnova izvršena je davne 1930. godine, a druga 1971. godine.

Vredni domaćini ovog sela sagradili su crkvenu zgradu i put do crkve, kako bi se kako bi se češće okupljali u porti ove svetinje, koja se na Jeremijin dan, 14. maja, pretvara u saborište.

Narod veruje da je Jeremija zaštitnik od zmija otrovnica kao i da se na ovaj dan ne otvaraju britve.

 

Hram Svete velikomučenice Marine u Čučalu

Hram u Čučalu posvećen je Svetoj velikomučenici Marini u narodu poznatoj kao Ognjena Marija.

Hram Svete velikomučenice Marine u Čučalu

Crkva je podignuta davne 1924. godine na temeljima hrama koji je razoren turskim najezdama u XIV veku. Praznik ove svetiteljke, 30. jula, u Čučalu se proslavlja liturgijski i saborovanjem.

Mošti Svete velikomučenice Marine počivaju u manastiru na planini Longa iznad Ohridskog jezera a njena ruka u svetogorskom manastiru Vatoped. Ova svetiteljka veoma je poštovana kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena.

 

Hram Svetog arhangela Gavrila u Vrbovcu

Hram Svetog arhangela Gavrila u Vrbovcu

Hram u Vrbovcu je Svetom arhangelu Gavrilu, jednom od sedam velikih anđela serafima kojisu učestvovali u stavaranju sveta.

Podignut je i osvećen 2005. godine, rukom episkopa niškog Irineja. Crkva je podignuta na mestu gde se nekada nalazio hram iz nepoznatog perioda, a na kome se, prema pričama vernog naroda, 2001. godine na čudesan način ukazao lik na drvetu i grana u obliku časnog Krsta.

Sveti arhanel Gavrilo praznuje se dva puta godišnje 26. jula i 8. aprila.


 

 

 

 

Iz iste rubrike