RTV Brus

Brusko selo – zalog za budućnost 23: Stočarstvo

Brusko selo – zalog za budućnost 23: Stočarstvo
06. decembra
15:02 2019

Značajna grana poljoprivrede na području opštine Brus je stočarstvo, čijem razvoju pogoduje veliki deo površine pod pašnjacima. Od oko 60. 000 hektara opštinske teritorije, pašnjaci zauzimaju 53,2 %. Područje bruske opštine ima veliku perspektivu u oblasti stočarstva, odnosno tova goveda, s obzirom da je pospešivanje proizvodnje goveda važno i zbog stajnjaka i očuvanja poljo-zemljišta. Mnogobrojne podsticajne mere nesumnjivo pozitivno utiču na razvoj stočarstva u bruskoj opštini.

Iz godine u godinu primetno je povećavanje broja grla ovaca, kao i zainteresovanih poljoprivrednika za podsticaje za tov junadi, svinja, jagnjadi i jaradi, kažu nadležni iz lokalne samouprave. Značajna su državna i opštinska sredstva koja se izdvajaju za uzgoj krupne stoke i veštačkog osemenjavanja krava, a sve u cilju podsticanja poljoprivrednika na razvoj svih grana stočarstva.

Fond za razvoj poljoprivrede opštine Brus osnovan je 2016. godine sa ciljem pružanja jače podrške poljoprivrednim proizvođačima. S obzirom na specifičnosti bruskog kraja, sa značajnim potencijalima za razvoj poljoprivrede kao važne strateške grane, od 2017. godine Fond je realizovao brojne aktivnosti, informisanje o aktuelnim konkursima, novim tehnologijama i modernoj organizaciji poslovanja. „Moramo primeniti nauku u poljoprivrednoj proizvodnji i razvoju sela, jer ona daje odgovore za dalji razvoj“, ističe Stojan Raičević iz Fonda za razvoj poljoprivrede opštine Brus

Bruski poljoprivrednici sve više koriste sredstva iz pretpristupnih fondova Evropske Unije za ruralni razvoj u Srbiji – IPARD program. Ovim programom registrovana poljoprivredna gazdinstva imaju mogućnost da konkurišu za subvencije – bilo da žele da unaprede samu proizvodnju ili da investiraju u dodatnu opremu i mehanizaciju.

Budžet za subvencije u stočarstvu u 2019. godini iznosio je 7,7 milijardi dinara, a najviše novca izdvojeno je za tovno i mlečno govedarstvo. Subvencije za tovno govedarstvo povećane su sa 10.000 dinara po grlu na minimum 15.000 dinara, uz uvođenje novog uslova za minimum tri grla po zahtevu, kaže savetodavac Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kruševac Zoran Starinac, za tov junadi izdvaja se od 10. 000, za krave dojilje od 20. 000, a podsticaji za ovce i koze iznose po 7. 000 dinara.

Treću godinu za redom Opština Brus raspisuje Konkurs o dodeli regresa za reproduktivni materijal – veštačko osemenjavanje krava, za čiju je namenu ove godine izdvojeno 1.200.000 dinara, ističe Raičević. Protekle godine, ovim podsticajem bilo je obuhvaćeno 630 grla, a s godinama taj broj se povećava jer se poljoprivrednici sve više odlučuju na neki vid subvencija. Gazdinstvo koje je ove godine konkurisalo sa najvećim brojem grla u opštini je gazdinstvo Petković iz Strojinaca sa čak 11 grla.

Cilj subvencija je jačanje samoodrživosti ruralnih zajednica, podrška mladim poljoprivrednim proizvođačima i motivacija mladih da se bave poljoprivredom. S obzirom da je na području bruske opštine stočarstvo povezano sa ratarstvom, mišljenje je poljoprivrednih stručnjaka, unapređenjem stočarstva i usklađivanjem setvene strukture sa stvarnim potrebama i postojećim zemljišnim i klimatskim uslovima, može se očekivati i ukupno povećanje ratarske i stočarske proizvodnje.

Iz iste rubrike