četvrtak, 8. jun 2023.

RTV Brus

U BRUSKIM ŠKOLAMA OBELEŽEN SAVINDAN

27. januara
13:45 2021

Na jedan od najvećih hramovnih, porodičnih praznika i slavu zaposlenih u prosveti, đaka i studenata slavski kolači osveštani su u svim obrazovnim ustanovama na teritoriji bruske opštine. U crkvi „ Preobraženja gospodnjeg“ služena je sveta arhijerejska Liturgija u čast Duhovnog Oca nacije, Osnivača Srpske Crkve i Države, prvog Arhiepiskopa srpskog, svetitelja i prosvetitelja. O značaju svetosavlja u svojoj besedi govorio je sveštenik Gradimir Milojević.

U nastavku su osveštani slavski kolači PU “Pahuljice”, OŠ “J.J.Zmaj” i bruske Srednje škole.

Uz čestitke zaposlenima i učenicima, direktorka Srednje škole Brus Vesna Marinković izrazila je nadu da će već sledeće godine, školska slava u obrazovnim ustanovama biti obeležena u boljim okolnostima, na tradicionalan način.

Direktorka PU “Pahuljice” Ana Marković Đurđević kolačarstvo je predala Dragani Cvejović. Marković Đurdjević, kaže da će Savindan u ovoj ustanovi, biti obeležen shodno trenutnoj situaciji.

Ovogodišnji kolačar u srednjoj školi Brus, Predrag Tatić, kolačarstvo je predao Perici Stevanoviću. U ime OŠ „J.J.Zmaj” kolačarstvo je od Zvezdana Milosavljevića preuzeo Nenad Tomić.

Zbog pandemije korona virusa u većini bruskih škola obeležavanje slave, Svetog Save, upriličeno je bez tradicionalnih svečanih priredbi i akademija, uz poštovanje propisanih epidemioloških mera. U osnovnoj školi „Prvi maj“ u Vlajkovcima, kao i u izdvojenim odeljenjima u Graševcima i Brzeću, shodno trenutnoj epidemiološkoj situaciji, Savindan je obeležen đačkom on-lajn priredbom.

Iz iste rubrike