RTV Brus

SAČUVAJMO PROŠLOST ZA BOLJU BUDUĆNOST

SAČUVAJMO PROŠLOST ZA BOLJU BUDUĆNOST
06. decembra
12:00 2023

Ponosni na kulturno-istorijsku vrednost Milentije

Prepoznato kao značajan faktor kulture sećanja i nacionalne identifikacije ali i dugoročan resurs za održivi razvoj svakog društva, očuvanje kulturnih dobara je među prioritetima svih savremenih državnih politika.


Ostaci manastira Milentija

Da su u lokalnoj samoupravi u Brusu svesni kulturno-istorijske vrednosti svetinje u Milentiji, potvrđuje inicijativa odgovornih o nužnosti kontinuiranog zagovaranja, jačanja svesti i znanja o značaju srpskog kulturnog nasleđa, neodvojivog od pitanja društvenog i održivog razvoja.

Komadi dekorativne kamene plastike u Milentiji 

O vrednostima kulturnog nasleđa, afirmaciji i adekvatnom razumevanju, odgovornom ponašanju i poštovanju kulturne baštine kao i o podsticajima za priključivanje podršci i sprovođenje delotovornih mera u obnovi Milentije, razgovaramo sa šefom Odseka za društvene delatnosti i lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave opštine Brus Nikolom Zbiljićem.

„Opština Brus svesna je kulturno-istorijskog značaja manastira Milentija u nacionalnim okvirima i ponosna na činjenicu da se jedan tako značajan spomenik kulture nalazi na njenoj teritoriji, projekat obnove Milentije vidi kao jedan od prioritetnih zadataka u narednom periodu“.

„U skladu s tim, Opština je opredelila sredstva koja čekaju početak građevinskih radova, kao bi dala svoj doprinos u realizaciji ovog velikog poduhvata“.


Sa Nikolom Zbiljićem u razgovoru za portal rtvbrus.co.rs 

„Pre samog početka radova na obnovi, ono što jeste aktuelno u ovom trenutku, je obimna i zahtevna procedura oko dobijanja svih potrebnih dozvola, s obzirom da se radi o objektu i prostornoj celini koja je zaštićena kao spomenik kulture od velikog značaja“.

„U tom smislu ključna je saradnja na relacijama Eparhija Kruševačka – kao nosilac projekta obnove, Zavod za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, ktitori obnove manastira i Opština Brus“.


„Ono što moramo da istaknemo jeste da je projekat za obnovu manastira već urađen od strane jednog od naših najeminentnijih stručnjaka iz te oblasti, profesora Mirka Kovačevića. Sada smo pri samom kraju usvajanja urbanističkog projekta za celu prostornu celinu oko manastira, posle koje bi se stekli uslovi i za dobijanje građevinskih dozvola i početak samih građevinskih radova“.

„Ove godine, 15. avgusta za manastirsku slavu Sv. Stefan, imali smo čast da u Milentiji prisustvujemo svetoj liturgiji, koju je služio episkop kruševački gospodin David, sa sveštenstvom bruske parohije. Bila je to prilika da se okupimo i da ozvaničimo, uz blagoslov vladike, početak na obnovi manastira“.

„Aktivnosti su do sada podrazumevali radove na čišćenju terena i sprovođenju urbanističkih priprema a sa početkom nove građevinske sezone nadamo se da će otpočeti i sami građevinski radovi, što je velika želja svih nas“.


„Na kraju pored Eparhije Kruševačke koja jeste nosilac celog projekta, želimo da se zahvalimo i uspešnim pojedincima poreklom iz zaseoka oko manastira, koji su do sada dali veliki doprinos u pokretanju ovog projekta“, kaže šef Odseka za društvene delatnosti i lokalni ekonomski razvoj Opštinske uprave opštine Brus Nikolom Zbiljić, zaokružujući priču o planovima lokalne samouprave na obnovi Milentije.

Kulturno nasleđe je vitalni deo našeg identiteta i osećaja pripadnosti ali i neodvojivi deo svakodnevnog života i izuzetan resurs za dalji razvoj zajednice.
Neprocenjiva vrednost manastira Milentija obezbeđuje fokus za angažovanje celokupne lokalne zajednice i šire i podstiče da, u našem svakodnevnom okruženju, brinemo ovom kulturnom blagu.


 

Iz iste rubrike