RTV Brus

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: S – T

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: S – T
23. decembra
11:07 2019

 

S

 

Srednja škola Brus

Istorijat

Gimnazija u Brusu počela je sa radom školske 1962/1963. godine kao odeljenje kruševačke Gimnazije. Odlukom Narodnog odbora opštine Brus 1963. godine odeljenje Gimnazije u Brusu postaje samostalna Gimnazija, 1977. se transformiše u Obrazovni centar a 1990. ponovnom reformom o srednjem obrazovanju, dobija u mreži škola – samostalnu Gimnaziju. Godine školske 1993/1994. Gimnazija u Brusu ponovo gubi status samostalne i postaje ode ljenje kruševačke Gimnazije, zbog malog broja upisanih učenika u prvi razred. Aprila 2003. godine Vlada Republike Srbije donosi Odluku o osnivanju Gimnazije u Brusu.

U toku školske 2004/2005. godine Gimnazija u Brusu je izvršila promenu statusa i naziva škole rukovodeći se potrebom transformacije srednjeg obrazovanja u bruskoj opštini u pogledu uvođenja novih područja rada i obrazovnih profila. Srednja škola ispunjava propisane uslove za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada u pogledu školskog prostora, opreme, nastavnih sredstava i potrebnog broja nastavnog kadra, stručnih saradnika i dovoljnog broja učenika da ostvaruje nastavne planove i programe u područjima rada:

Gimnazija (opšti tip), u četvorogodišnjem trajanju,
Ekonomija, pravo i administracija, za obrazovni profil-ekonomski tehničar u četvorogodišnjem trajanju,
Trgovina, ugostiteljstvo i turizam, za obrazovne profileturistički tehničar i ugostiteljski tehničar u četvorogodišnjem trajanju i obrazovne profile konobar, kuvar i poslastičar u trogodišnjem trajanju.
Pored organizacije redovne nastave u pomenutim obrazovnim profilima, škola vrši prekvalifikaciju i dokvalifikaciju shodno Zakonu o srednjem obrazovanju i vaspitanju.

Od školske 2005/2006. naziv „Gimnazija“ zamenjuje nazivom „Srednja škola“ sa dodatkom novih područja rada. Od 2012.godine utvrđeno je da škola ispunjava propisane uslove za obavljanje obrazovno-vaspitnog rada u obrazovnom profilu Ugostiteljski tehničar u četvorogodišnjem trajanju.

Osim osvojenih nagrada i priznanja učenika na takmičenjima, merilo uspeha svake obrazovne ustanove je unapređenje uslova rada. Na tom polju, u Srednjoj školi Brus dosta je urađeno tokom 2018. godine – renoviran je krov i sanirana stolarija. Dobijene su nove uređene učionice i toalete i nov prilaz školskoj zgradi. Uporedo sa uređenjem školske zgrade, radilo se i na renoviranju sportske hale. Promenjen je parket u sali i svlačionicama, urađena rekonstrukcija krova i stolarije. Tako smo dobili jednu od najmodernijih sportskih hala, sa video nadzorom i alarmnim sistemom. Danas je Srednja škola Brus jedna od najsavremenijih na teritoriji Rasinskog okruga.

Dramski studio Teatar „15. novembar“

Osnovan 15. novembra 2012. na inicijativu profesora srpskog jezika i književnosti Ljubiše Krasića. 2013. po prvi put je učestvovao na Festivalu dramskog amaterskog stvaralaštva Rasinskog okruga FEDRARO i poneo Nagradu za najbolju scenogarafiju. 2014. godine učestvovao je na Pozorišnim susretima učenika gimnazija Srbije u Prvoj kragujevačkoj gimnaziji. Glumcima su pripale nagrade za scenski pokret i glavnu mušku ulogu. Srednjoškolci igraju i predstave humanitarnog karaktera, a 2014. godine, u saradnji sa Crvenim krstom Brus Studio je izveo predstavu za pomoć poplavljenim područjima. Sa predstavama „Gvozden Jovanović – very cool“, „Zajednička gajba“, „Tamna je noć“, „Azil za beskućnike ili Radionica mrtvačkih sanduka Rusin A.D.“, „Morska bolest“, „Kad onaj tamo umre“ i „UJEŽ“, „Balkon“, dramskim prikazom „Sveti Sava“ gostovali su u Aleksandrovcu, Prokuplju, Gornjem Milanovcu, Žabarima…

 


Sportska sekcija: 

Atletika – profesor fizičke kulture Vladimir Knežević;

Fudbal i košarka – profesor fizičke kulture Bojan Živančević

 

Novinarska sekcija postoji od 1997. godine – profesor srpskog jezika i književnosti Marija Stošović. Školski časopis Eho izlazi 2 puta godišnje, za Dan škole i za praznik Sv. Sava.

Recitatorska sekcija – profesor srpskog jezika i književnosti Maja Grujić Ristić. Na časovima projektne nastave istaknuti su značaj posvećivanja vremena čitanju i knjizi, kao i vrednosti knjige u najširem smislu. Nakon toga sledi praktična primena kroz različite aktivnosti. Neke od njih su i obeležavanje jubileja, kao i važnih međunarodnih dana.

Preduzetnička sekcija – profesor ekonomske grupe predmeta Violeta Azdejković. Učenici smera ekonomski tehničar učestvuju na Regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov“. Protekle godine Srednja škola Brus osvojila je treće mesto i plasman u nacionalno finale. Tekuće godine, održano je takmičenje za najbolju biznis ideju u okviru projekta „Otvaranje regionalnog inovacionog startup centra Rasinskog okruga u Biznis inkubatoru u Kruševcu. Od preko 300 polaznika obuka i nakon odabira najboljih 15 ideja u takmičarskom delu, Milan Milikić, učenik smera ekonomski tehničar osvojio je prvo mesto.

Ekološka sekcija – profesor biologije Gordana Tatić. Ekološka sekcija okuplja učenike koji su ekološki prosvećeni i žele da doprinesu podizanju ekološke svesti u svom okruženju. Aktivnosti sekcije su organizovanje reciklaže u školi, priprema edukativnih postera i objava na društvenim mrežama, obeležavanje značajnih datuma, priprema vršnjačkih edukacija na aktuelne teme, organizovanje poseta muzejima, izložbama, festivalima i tribinama.

Učenički Parlament – saradnik-profesor engleskog jezika Emina Marković Đurković. Članovi Parlamenta aktivni su u organizaciji edukacija, predavanja, tribina i radionica tokom cele godine, a učestvuju i u volonterskim programima.

 

Adresa: ul. Bratislave Petrović br. 69, 37220 Brus

Telefon: +381 37 3825 167

e-mail: srskolabrus@open.telekom.rs

 

 

T

 

 

Turistička organizacija opštine Brus

Delatnost

Turistička organizacija opštine Brus, u cilju valorizacije, očuvanja, zaštite i promocije turističkih vrednosti na teritoriji opštine, obavlja sledeće poslove:

-izrađuje programe razvoja turizma na teritoriji opštine

-unapređuje opšte uslove za prihvat i boravak turista

-utiče na podizanje nivoa kvaliteta turističkih i komplementarnih sadržaja i stavranje atraktivnog turističkog ambijenta

-usmerava i koordinira inicijative i aktivnosti privrednih subjekata i drugih organizacija na formiranju i plasmanu turističkih proizvoda

-pokreće i organizuje aktivnosti sa ciljem poboljšanja kvaliteta usluga u turizmu, razvijanja turističke kulture i zaštite i unapređenja životne sredine

-organizuje i učestvuje u oragnizaciji manifestacija na teritoriji opštine

-izrađuje informativno-propagandni materijal i suvenire

-obavlja poslove u skladu sa Zakonom o turizmu i Statutom

Turistički sadržaji

Brus je turističko mesto podjednako aktuelno i leti i zimi. Sedište je istoimene opštine, smešteno na 429 metara nadmorske visine.

 

U samom Brusu se nalazi i izvorište lekovite vode kao i veliki broj prekrasnih mesta pogodnih za šetanje i uživanje u prirodi. Okolne šume i brda pružaju zavidne mogućnosti za lov a ne treba zaboraviti ni neposrednu blizinu jezera Ćelije koje je bogato ribom. Postoje i mnogobrojni sportski tereni (teniska, fudbalska, košarkaška igrališta), olimpijski bazen na otvorenom, savremeno opremljena sportska hala.

 

Važno je istaći jedinstvenu karakteristiku Brusa: ova varošica koja ima sve savremene urbane karakteristike je svega petnaestak kilometara udaljena od prvih staza i žičara Turističkog centra Kopaonik. Tokom godine Turistička organizacija Brus organizuje čitav niz manifestacija kao što su „Dani Metođa“ na prostoru crkve svetog Metodija Olimpijskog i na Mramoru, „Dani borovnice“ i „Dani vrganja“ na Kopaoniku, Bruski kotlić u selu Zlatari… Posebno se izdvaja organizacija u okviru obeležavanja Dana opštine Brus “Dani Preobraženja”.

 

Turistička organizacija Brus, zajedno sa hotelijerima ovog kraja, aktivno učestvuje na godišnjim sajamovima i manifestacijama sa ciljem popularizacije verskog, sportskog, seoskog i banjskog turizma. Posebno se izdvajaju Beogradski sajam, Sajam turizma i seoskog turizma u Kragujevcu, Kofer slova u Kruševcu, Etno sajam u Baljvcu, Izložba suvenira i turističkih publikacija u Leskovcu.

Turistički centar Bela Reka Brzeće

Opština Brus krajem osamdesetih godina iznedrila je novu turističku destinaciju – Brzeće, ušuškano na visini od 1000 metara nadmorske visine. Biser turističke ponude opštine Brus je Turistički centar Bela Reka – Brzeće koji se nalazi u podnožju Kopaonika koje je dostupnije i pitomije od vrhova, idealno za porodični boravak, boravak sportista i dece, osoba sa zdravstvenim tegobama, pruža mogucnost pešackih izleta do vodenica potočara, izvora, gejzira, vodopada, pećina. Ovo mesto okruženo planinskim vrhovima, izvorom reke Toplice, manastirima Malo i Veliko Metođe, vodenicama potočarama, stazama, proplancima i livadama za šetnju leti i rekreativno skijanje i sankanje zimi, Brzeće je postalo prava turistička destinacija.

Smeštajni kapaciti Brzeća su veoma veliki. Najveći je hotelski kompleks „Junior“ od kojeg je razvoj turizma u Brzeću i počeo. Raspolaže sa 420 kreveta, sportskim terenima koji su u upotrebi od proleća do jeseni, i mini žičarom, ski terenima za najmlađe i školom skijanja za početnike.

Gondola Brzeće – Mali karaman postala je deo republičkog budžeta za 2020. godinu, čime je ova dugo očekivana investicija ušla u pripremni period realizacije. Projektom je izabrana trasa postojećih žičara Bela Reka 1 i 2 dužine 3km i 745m. Za pomenutu investiciju Republika Srbija će u narednoj godini odobriti zajam od Evropske investicione banke u visini od 27 miliona eura. Opština Brus preuzela je obavezu rešavanja imovinsko-pravnih odnosa, pripremu planske i tenderske dokumentacije u procesu dobijanja građevinske dozvole. Trasa sa visinskom razlikom od 840 m imaće dve međustanice na mestu Kamarište i sadašnjoj izlaznoj stanici Bela reka. Kabine će moći da prime do deset skijaša, a nove gondole će u proseku prevoziti 2400 putnika po satu. Projekat će obuhvatiti kompletnu zamenu starih instalacija, kao i sanaciju nosećih stubova. Planirana je izgradnja dopunske infrastrukture – glavnog prilaza, kružnog toka i pratećih objekata. Radovi na izgradnji gondole počeće najverovatnije na proleće 2020. godine. Realno je očekivati da prvi skijaši ovu kabinsku žičaru koriste u ski sezoni 2021/2022.

 

S obzirom da broj turista iz Srbije i regiona premašuje projektovane infrastrukturne kapacitete u Brzeću, prioritet u narednom periodu su radovi na vodovodu i kanalizaciji. Povezanost žičara u jedinstven sistem omogućiće skijašima koji borave u podnožju dostupnost svih ski staza Kopaonika. Izgradnja žičara uticala bi na unapređenje celokupne ponude ovog kraja, čime bi turistički centar Bela reka i čitava bruska regija učvrstili poziciju na mapi zimskog turizma Srbije.

Pored svih potrebnih informacija, turisti ovde mogu pronaći informativno-propagandni materijal i suvenire.

 

Adresa: Bratislave Petrović 15, 37220 Brus

Telefon: +381 37 3825 185

e-mail: toob@open.telekom.rs

Iz iste rubrike