nedelja, 4. decembar 2022.

RTV Brus

U kompaniji Sweet Home sumiraju rezultate aktuelne sezone

11. avgusta
12:10 2020

Imajući u vidu da je otkup jagode i višnje završen kao i podatak da se berba maline privodi kraju čak i u višim predelima potkopaoničke regije, u Kompaniji Sweet home iz Brusa koja se bavi preradom i otkupom voća, već sumiraju rezultate aktuelne sezone. Ova godina bila je naporna i neizvesna, u svemu teža u odnosu na nekoliko prethodnih, kaže partner u ovoj porodičnoj firmi Dragiša Miljković.

Miljković objašnjava da su na nezadovoljavajuće rezultate kod pojedinih voćnih kultura uticale nepovoljne vremenske prilike i niske cene na svetskom tržištu. I dok su malinari imali ekonomsku računicu jer su za kg crvenog zlata dobijali od 210 do 230 dina, sasvim drugačija situacija je u kupinjacima.

Otkup voća je nesporno najbolnija tačka u ukupnom lancu voćarske proizvodnje i prometa. Za razliku od malinara, za otkupljivače je, usled pada potrošnje izazvane korona virusom, još uvek, neizvesna cena maline a njeno konačno definisanje na tržištu očekuje se u narednih nedelju dana.

Iako sezona još uvek traje, u ovoj Kompaniji već sada, kaže Miljković aktuelnu godinu procenjuju uspešnom, zahvaljujući tržišnoj i diversifikaciji proizvoda. To potvrđuje uspešno poslovanje Sweet homa ne samo u Srbiji već i sa partnerima širom sveta.

 

Iz iste rubrike