RTV Brus

Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda

Saopštenje za javnost Svetog Arhijerejskog Sinoda
19. marta
14:13 2020

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve budno i brižno prati svakodnevne vesti i izjave odgovornih ličnosti Crkve, države i medicinske struke o sve većem širenju opasne koronovirusne zaraze koja predstavlja opasnost po zdravlje – a u dosta slučajeva i po sâm život – milionâ ljudi, stoji između ostalog u Saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda.

Svima koji se bore protiv ove pošasti, a u prvom redu lekarima i ostalom medicinskom osoblju, Sveti Sinod izražava najdublju zahvalnost i poštovanje za danonoćne napore u suzbijanju epidemije. Istovremeno Sveti Sinod upućuje izraze saučešća porodicama, srodnicima i prijateljima dosadašnjih žrtava virusa koje je zadesio smrtni ishod.

Poštujući značaj i dostignuća medicine, koje smatra velikim Božjim darom i velikim ljudskim podvigom, ona svojim vernicima nudi i jedinstveni lek besmrtnosti, sveto Pričešće.

Sveti Sinod poziva sve vernike naše Crkve na odgovornost i trezvenost u ovoj situaciji i apeluje na njih da se pridržavaju uputstava medicinskih službi i državnih organa kao i da ne zapostavljaju ili ignorišu propisane preventivne mere – jednom rečju, da ne izlažu opasnosti ni sebe ni druge. Nema mesta, međutim, panici i neproverenim glasinama.

Istovremeno, Sveti Sinod naglašava da zato treba da umnožimo usrdne molitve za obolele, a naročito za lekare i ostalo medicinsko osoblje, koje nesebično čini sve što može, često izlažući i sebe opasnosti, što je takođe oblik bogosluženja i nesebično služenje ljudskom rodu, navodi se u Saopštenju Svetog Arhijerejskog Sinoda.

Iz iste rubrike