RTV Brus

Puštena u rad gondola Brzeće – Mali Karaman

12. februara
16:03 2021

Novoizgrađena gondola Brzeće-Mali Karaman zvanično je puštena u pogon. Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić koja je prisustvovala svečanom otvaranju, naglasila je, obraćajući se prisutnima, da je reč o prvom završenom projektu iz programa razvoja „Srbija 2025“.

„Želim da u zdravlju koristite ovu godnolu, mnogo godina i decenija“ rekla je Brnabić istakavši da ovakvi projekti doprinose bržem razvoju malih mesta zbog čega će država nastaviti investiranje u turističku infrastrukturu.

Ministraka turizma Tatjana Matić ocenila je da gondola, kao jedna od najvećih investicija u turizmu, u vreme pandemije vraća optimizam i nadu da je oporavak moguć.

Žičara će doprineti razvoju opštine Brus, Rasinskog okruga i čitave regije ocenila je ovom prilikom predsednica oppštine Brus dr Valentina Milosavljević, izrazivši zahvalnost državnom rukovodstvu za ravnomerno ulaganje i razvoj svih delova Srbije.

Inače ukupna vrednost novoizgrađene gondole koja povezuje Brzeće sa Malim Karamanom na vrhu Kopaonika je 27 miliona evra. Dužina trase nove gondole je 3,6 km i savladava visinsku razliku od 843 metra. Žičara s 28 stubova ima 74 kabine sa po 10 mesta i može da preveze 1.600 osoba na sat a vožnja od Brzeća do Malog Karamana traje između 12 i 15 minuta.

Iz iste rubrike