nedelja, 4. decembar 2022.

RTV Brus

Nakon nevremena u bruskoj opštini – Komisija za procenu štete na terenu

27. maja
11:48 2020

Nedelju dana nakon što je jako nevreme praćeno gradom zadesilo brusku opštinu Komisija za procenu štete opštinskog štaba za vanredne situacije još utvrđuje vrednost štete pričinjene poljoprivrednim proizvođačima. Prema informacijama sa terena najviše su pogođena sela Kriva Reka, Osredci, Velika Grabovnica, Mala Grabovnica, Botunja, Graševci, Vlajkovci, Žiljci i pojedini delovi grada, kaže član Komisije Stojan Raičević.  Prema njegovim rečima grad je obrao voćnjake, stradali su zasadi jabuke i šljive ali i malinjaci i kupinjaci. Šteta se kreće od 50 do čak 100 procenata jer postoje zasadi u kojima je u potpunosti uništen rod krpmpira za ovu godinu.

Na pitanje koliko će poljoprivrednike koštati nevreme i da li će šteta biti nadoknađena konkretnog odgovora još uvek nema. Raičević objašnjava da će, nakon obilaska terena i procene nastale štete, Komisija izveštaj uputiti republičkoj Vladi. U opštinskoj upravi ističu da se građani Zahtevom mogu prijaviti nadležnoj Komisiji.

Preporuka proizvođačima je da što je pre moguće nakon dejstva grada obave tretiranje svojih zasada kako bi sprečili ulazne infekcije i pojavu oboljenja.

Osim štete na poljoprivrednim dobrima, grda je u bruskom kraju izazvao oštećenja na krovovima objekata i automobilima a bujica je oštetila lokalne puteve nanevši veliki količinu blata i mulja.

Iz iste rubrike