RTV Brus

Malinari bruskog kraja zadovoljni ovogodišnjom berbom

22. jula
13:18 2021

Na teritoriji opštine Brus, berba maline i dalje traje. Dok se u nižim predelima beru poslednji zreli plodovi u Blaževačkom kraju, Osrecima i Krivoj Reci berba je na početku i očekuje se da će trajati u narednih 25 do 30 dana. Na porodičnom gazdinstvu Tatića u Žiljcima pod malinom je oko 30 ari. U berbi smo zatekli dve generacije Tatića, zbog čega, prema njihovim rečima, nema razloga za angažovanjem eksterne radne snage. Zadovoljni su kvalitetom maline kao i otkupnom cenom od 400 dinara po kilogramu, ističe Predrag Tatić.

S obzirom na duži sušni period iza nas, za malinare ovog kraja blizina reke Graševke od neprocenjivog je značaja.

Kao dugogodišnje poljoprivredne proizvođače, Vericu i Dobrivoja Tatića pitali smo da li se danas u Srbiji može živeti od maline.

U telefonskom razgovoru sa vlasnikom hladnjače „Sweet home“ Dragišom Miljkovićem, saznajemo da je ovogodišnja rekordna cena maline rezultat slabijeg prinosa u Poljskoj i Čileu, kao vodećim svetskim izvoznicima maline. Sa druge strane Miljković ističe da tržišna cena crvenog zlata još uvek nije utvrđena. Inače u potkopaoničkom kraju najzastupljenija sorta maline je crni vilamet. Podsetimo, u toku je i berba kupine a cena varira u zavisnosti od sorte – za otkup čačanke plaća se 120 dinara a cena za tornfri, triplkraun i lohnes je 140 dinara po kilogramu.

Iz iste rubrike