RTV Brus

Prva liturgija u hramu Svetog Romana u Brzeću

29. avgusta
14:30 2019

Na dan obeležavanja spomena na prepodobnog Svetog Romana Đuniskog, Njegovo Preosveštenstvo Episkop kruševački Gospodin dr David Perović služio je prvu liturgiju u novosagrađenom hramu u Brzeću, posvećenom ovom svetitelju.
S obzirom da na ovom prostoru nije bilo pravoslavnih hramova a većina parohijana slavi Svetog Romana inicijativa za gradnju crkve posvećene ovom svetitelju potekla je upravo od meštana, ističe predsednik mesne zajednice Boban Dobrodolac. U ovom, za meštane bruskog kraja značajnom činu, sasluživao je sekretar Episkopa kruševačkog protojerej-stavrofor Dragi Veškovac. Zadovoljstvo je, da je posle prve liturgije u ovom svetom hramu obavljeno i prvo krštenje, kaže Veškovac.
U toku je dalje prikupljanje sredstava za uređenje ovog pravoslavnog hrama a nadležni u Građevinskom odboru veruju da će se napredak na svetom delu videti već naredne godine. Inače, na uzvišenju pored hrama, na samom ulazu u turistički centar Brzeće, podignut je i krst visine 10 m, uočljiv za sve koji krenu put Kopaonika.

Iz iste rubrike