četvrtak, 2. decembar 2021.

RTV Brus

O osnivanju đačkih zadruga u OŠ “Branko Radičević” u Razbojni

O osnivanju đačkih zadruga u OŠ “Branko Radičević” u Razbojni
20. oktobra
15:31 2020

Iako nisu nametnuta obaveza, već rezultat dobre volje i entuzijazma, sve je više obrazovnih ustanova u Srbiji zaineteresovano za osnivanje učeničkih zadruga. Tim povodom u OŠ “Branko Radičević” u Razbojni realizovana je obuka za zainteresovane škole sa teritorije Rasinskog okruga u organizaciji Ministarstva prosvete.

Na koji način mogu ponovo oživeti nekadašnje đačke zadruge ili se osnovati nove, kakva je procedura i dosadašnja iskustva, samo su neka od pitanja na koja su odgovore dobili predstavnici pet osnovnoškolskih ustanova iz Okruga: „Jovan Popović“, „Dositej Obradović“, „Dragomir Marković“ iz Kruševca, „Ivo Lola Ribar“, iz Aleksandrovca i „Rade Dodić“ iz opštine Trstenik. Najuspešniji u ovom volonterskom poslu dolaze iz požarevačke opštine gde trenutno radi čak 15 đačkih zadruga. Spremni smo da svoja iskustva iz dosadašnjeg rada i ideje za buduće zadrugarske poduhvate podelimo sa kolegama iz cele zemlje, kaže ispred Đačke zadruge “Deca Stiga” realizator obuke Marija Andrejić.

Kako pomenuti model može dobro da funkcioniše primer je i đačka zadruga “Gnezdo” u OŠ “Branko Radičević”, prva na teritoriji Rasinskog okruga. Zadruge se mogu baviti uslužnim delatnostima, proizvodnjom i prodajom predmeta, ili prikupljanjem sekundarnih sirovina. Na ovaj način se razvijaju radne navike učenika, preduzetnička kompetencija i jača motivacija, samopouzdanje i svest o vlastitim interesovanjima i mogućnostima, ističe direktor Zoran Marković.

Osnivanje zadruga regulisano je Pravilnikom koji je jasno definisano i kako se raspoređuje dobit – u unapređenje rada, finansiranje ekskurzija, kupovinu nastavnih sredstava i udžbenika, kako bi se izbegli posrednici i roditelji izdvajali manje novca za đačke komplete. Sa druge strane, đačke zadruge u obavezi su da vode poslovne knjige ali i da Ministarstvu prosvete dostave finansijski i izveštaj o radu.

Iz iste rubrike