RTV Brus

Mladi Brusjani u Istrživačkoj stanici Petnica

13. novembra
12:27 2020

Priliku da postanu polaznici Naučnog kampa Istraživačke stanice Petnica dobili su i učenici drugog razreda bruske Srednje škole, Sara Pavlović i Tihomir Katančević. Istraživačka stanica Petnica pruža mogućnost angažovanja u različitim oblastima a Sara i Tihomir su uspeli da se, u jakoj konkurenciji vršnjaka iz celog regiona, izbore za učešće u radu hemijskog odnosno seminara tehničkih nauka.

Esej kojim je Sara aplicirala Šta bi bilo da možemo da putujemo kroz vreme, privukao je pažnju organizatora. Ovo je, kako kaže, bila jedinstvena prilika da se upozna sa principima i osnovnim metodama istraživanja i razvije kritičko razmišljanje i istraživački duh.

Tihomir kome je ovo drugo učešće na seminaru iz oblasti hemije naglašava da će i ubuduće aplicirati. Učešće u naučnom kampu ne donosi diplome i formalne olakšice u daljem školovanju ali pruža priliku za razmenu iskustava sa najtalentovanijim vršnjacima iz okruženja. Predavanja su intenzivna, slobodnog vremena je malo ali je, ističe Tihomir, želja za znanjem iznad svega.

Sara i Tihomir potvrđuju da je Istraživačka stanica Petnica jedinstvena institucija ove vrste u Srbiji i Evropi jer pruža mogućnost osnovcima i srednjoškolcima da naprave prve korake u nauci.

Iz iste rubrike