RTV Brus

DA NAS BUDE VIŠE

DA NAS BUDE VIŠE
05. decembra
17:40 2022

Lokalna samouprava u Brusu i u tekućoj godini nastavilja sa novim merama finansijske podrške porodicama sa decom

U okviru obeležavanja manifestacije „Dani Brusa 2022“ predsednica opštine Brus dr Valentina Milosavljević uručila je novčane nagrade najboljim učenicima, vukovcima, đacima generacija i osvajačima prva tri mesta na Republičkim takmičenjima kao i najboljim sportistima. „Započeli smo tradiciju dodele novčanih nagrada učenicima u svim oblastima nauke, kulture i sporta. Ono što želim da istaknem je da ih je prošle godine bilo tridesetosmoro koji su dobili novčane nagrade, dok ih je ove godine 44-oro, što ćemo mi shvatiti kao mali doprinos lokalne samouprave da stimuliše naše učenike, da budu najbolji ambasadori našeg malog grada, istakla je predsednica opštine. Đak generacije dobija novčanu nagradu u iznosu od 20.000 dinara, osvajači prva tri mesta na republičkim takmičenjima dobijaju nagradu od 15. 000 dinara kao i vukovci, a učenici koji su nosioci 2 nagrade dobijaju uvećanu novčanu nagradu u iznosu od 50 odsto na osnovu prvog kriterijuma“. Iz opštinskog budžeta za ovu namenu izdvojeno je 702.500 dinara.

Pored pomenutog na ovogodišnjoj manifestaciji „Dani Brusa 2022“ po prvi put upriličena je dodela novčanih sredstava majkama sa četvoro i više dece u iznosu od 20.000 dinara. Njih 42 dobitnice su pomenutih sredstava a za ovu namenu iz lokalnog budžeta izdvojeno je 840 hiljada dinara.

Prilikom svečanog prijema đaka prvaka u nastupajuću školsku 2022/2023 godinu razgovarali smo sa predsednicom opštine Brus dr Valentina Milosavljević koja je predstavila nove mere populacione politike u opštini Brus.

„Pored već navedenog prava za besplatne udžbenike od ove školske godine svih 700 osnovaca na teritoriji bruske opštine dobiće pravo na besplatnu užinu, za ovu namenu iz sredstava opštinskog budžeta izdvojeno je preko 9 miliona dinara, dok je u aktuelnoj školskoj godini za kupovinu udžbenika izdvojeno preko milion i 100.000 dinara. Najvažnije je da ove olakšice roditelji osete, a činićemo da to uvedemo i u predškolsko obrazovanje. Mi smo tu da svake godine uvodimo po 1 novu meru populaciopne politike i da pokušamo da na taj način stimulišemo roditelje, pored uvećanja za novorođenčad u iznosima od 40.000, 60.000 i 80.000 uveli smo novinu i za novčanu pomoć nezaposlenoj majci za novorođeno dete u iznosu od 10 hiljada dinara, 12 meseci od rođenja, takođe imamo podršku roditeljima u iznosu od 300.000 dinara za vantelesnu oplodnju. Pored trećeg deteta kome je sve besplatno , potrudićemo se da uvodimo i podsticaje za svako dete, i da u narednim godinama osim besplatnih užbenika za prvake, pravo ostvare i učenici od 1. do 4. razreda osnovne škole“,zaključila je Valentina Milosavljević.

 

Iz iste rubrike