RTV Brus

Bruski spomenar – Mladi virtuozi na fruli – nosioci priznanja

Bruski spomenar – Mladi virtuozi na fruli – nosioci priznanja
23. novembra
13:52 2018

Sabor frulaša u organizaciji Turističke organizacije Čačak i mesne zajednice  Prislonica, kao jedno od najprestižnijih frulaških takmičenja svake godine okupi stotinak učesnika u različitim kategorijma. Medju najbrojnijima su,  iz godine u godinu, članovi Kulturno-umetničkog udruženja “Kopaonička frula”. U Brus se vraćaju tradicionalno okićeni priznanjima, kaže ispred Udruženja Milutin Cvejić.

Naše udruženje se godinama unazad kvalifikuje za Prislonicu. Predtakmičenje koje opština Brus organizuje u Igrošu je najjače i najkvalitetnije. To potvrđuje i Bora Dugić i svi vrsni poznavaoci frule. Međutim, iz godine u godinu konkurencija je sve jača. Među našim učesnicima najviše je frulaša ali su  veoma primećeni i naši pevači pa je opšti utisak publike i poznavalaca muzike da je Kopaonička frula “srpski brend”.  U žiriju su uvek najbolji iz oblasti tradicionalne muzike, kao Katarina Azanjac, kompozitor Zoran Hristić, etno muzikolog profesor doktor Dimitrije Golemović i majstori frule Vlade Baralić i Veljko Kokorić. Kada takva imena donesu odluku da je na primer naša  Dajana Đokić imala najupečatljiviji nastup, onda je to zaista veliko priznanje.

Na ovom takmičenju mladi bruski frulaš Janko Jeličić navikao je na ovacije publike i visoke ocene žirija. U Kopaoničkom kraju to nije iznenađenje jer je priča o vekovnoj vezi Brusa i frule daleko čuvena.

Janko je počeo da svira sa deset godina, inače karakterističan je po tome što je sa samo 12 godina učestvovao na pet takmičenja i osvojio pet nagrada, trostruki je pobednik Sabora frulaša u Prislonici: 2016. bio je pobednik u duetu u kategoriji mladi do 16 godina, 2017. osvojio je prvo mesto kao solista do 12 godina a 2018.  takođe prvo mesto u duetu sa Davidom Markovićem za pesmu „Znaš li draga onu šljivu ranku“, i kolo „Jelički vez“. Ja sam mu otkrio svet frule. Bilo je u početku teško ali je naporno vežbao i što je najvažnije prepoznao je zvuk frule. Poseduje ogroman talent i još veću želju da uči i napreduje. On je dokaz da se sve može jer je odličan đak OŠ „Jovan Jovanović Zmaj“ u Brus a pohađa i Muzičku školu u klasi profesora Dragoljuba Grkovića. U njemu se vidi da će do kraja ostati odan fruli i ima punu podršku roditelja. 

Mladi bruski virtuozi i čuvari srpske narodne pesme poznati su i u Pavlici.

Na takmičenju sviranja na fruli i starim instrumentima u Pavlici, u konkurenciji preko 35 učesnika iz svih krajeva zemlje, članovi “Kopaoničke frule” ponovo su bili zapaženi, ostvarivši izuzetne rezultate.  Selena Lazarević i Ljubiša Đorđević osvojili su treću nagradu a drugo mesto Nikola Đorđević. Ja sam nastupao na fruli i guslama i proglašen sveukupnim pobednikom.

U Kulturno umetnčkom udruženju “Kopaonička frula” navikli su da svojim nastupima osvajaju publiku širom zemlje i u inostranstvu. Tako je bilo i na Festivalu u Neiporiju u Grčkoj, gde su učestvovali kao pobednici Okružne smotre narodnog Decjeg stvaralastvali, na poziv prijatelja organizatora ističe predsednik udruženja Milutin Cvejić.

Nastupali smo na Međnarodnom takmičenju u Neiporiju, u konkurenciji dvadesetak ansamabla iz raznih zemalja: Litvanije, Ukrajine, Rumunije, Mađarske, Bugarske, Grčke, Poljske, Slovačke. Mi tada predstavljamo ne samo Brus nego Republiku Srbiju. Bili smo jedino drušvo iz iz naše zemlje. Pronašli su nas na interenetu, videli da ozbiljno radimo, da smo autentično, jedinstveno kulturno umetničko društvo, koje neguje igru, pesmu i sviranje. Osvojili smo treću nagradu ali za nas je ona od posebnog značaja. Srbi koji žive u Grčkoj, i oni koji su se zatekli tamo plakali su slušajući i gledajući nas ispod srpske zastave. Domaćini su bili oduševljeni i zahvalni što smo se odazvali. Pozvani smo da ponovo gostujemoi ali u punom sastavu sobzirom da je ovoga puta naša grupa brojila 7 članova. Bili smo u centru pažnje, svi su uživali… to ne može da se opiše rečima, to se mora doživeti.

Predispozicija za pomenute uspehe prema rečima Milutina Cvejića jeste ljubav prema izvornom narodnom stvaralaštvu.

Deca iz Brusa i okoline vole frulu, iskreno vole da sviraju ali nažalost, ne postoji dovoljno svesti kod roditelja. Kad kod svog deteta primetite sklonost i ljubav u ovom slučaju prema muzici, treba to prepoznati i podržati. Većina nažalost ne razume šta znači frula i ne može da dokuči kolika je blagodet sviranja na ovom instrumentu.

Cvejić ističe da entuzijazma ne manjka i za svakodnevne naporne treninge, zato je njihov uspeh zagarantovan. Imajući u vidu dosadašnje rezltate mladih frulaša razloga za brigunema jer će se u Brusu frula još dugo svirati .

Iz iste rubrike