sreda, 28. septembar 2022.

RTV Brus

Etno grupa Brus iz Ivanjice donela tri nagrade

06. jula
16:46 2020

Predanim radom i učešćem na mnogobrojnim festivalima u zemlji i inostranstvu Udruženje Etno grupa Brus nastavlja tradiciju negovanja kulturno-umetničke baštine i izvornog narodnog stvaralaštva potkopaoničkog kraja. To potvrđuje i učešće na nedavno održanom Javorskom saboru dvojničara i starih instrumenata. U selu Kušići u opštini Ivanjica predstavilo se tridesetak takmičara na duduku, fruli, okarini, kanetu. Velika je časta kada na Festivalu na kome vas predstavljaju tri takmičara osvojite tri najprestižnije nagrade, ističu u ovom Udruženju. Najstariji član Etno grupe Brus Milisav Jovanović, dobitnik je prve nagrade u starijoj kategoriji, za izviđenje na duduku. Iako je tek u zrelim godinama počeo da učestvuje na takmičenjima narodnog stvaralaštva, Jovanović ističe da ga u bavljenu muzikom vodi entuzijazam želja da se od zaborava sačuvaju izvorne pesme i igre. narodnih kola, tradicionalni zvuk frule, okarine, dvojnica i kaneta.


Na Javorskom saboru je potvrđen i uspeh mlađe grupe ovog Udruženja za uzrast od 6 do 11 godina. Osmogodišnja Milica Cincarević dobitnica je nagrade publike kao najmlađi učesnik Sabora.


Luka Milanović, učenik muzičke škole Stevan Hristić u kojoj svira frulu i klarinet, osvojio prvo mesto na fruli u mlađoj kategoriji…
Inače na Takmičenjuje učestvovalo 11 dvojničara i 19 izvođača na starima instrumentima iz svih krajeva Srbije. Redovan rad Udruženja prekinut je usled novonastale situacije izazvane korona virusom kažu u Udurženju uz očekivanje da će se od jeseni probe i nastupi normalizovati.

Iz iste rubrike