RTV Brus

RTV Brus predstavlja serijal tekstova „Izbor je tvoj – nauči da odoliš“

08. septembra
10:34 2021

„Izbor je tvoj – nauči da odoliš“ naziv je novog serijala tekstova koji narednih meseci možete pratiti na Internet portalu Radio Televizije Brus. U lancu faktora koji utiču na oblikovanje mlade ličnosti, su svakako i mediji – s tim u vezi, kroz serijal od 11 tekstova o bolestima zavisnosti, pokušaćemo da ukažemo na značaj prevencije i zaštite zdravlja i bezbednosti mladih.

Razvojni stadijum adolescencije smatra se fazom najvećeg rizika od započinjanja sa zloupotrebom psihoaktivnih sredstava a podaci pokazuju da uzrasna granica postaje sve niža. O rezultatima istraživanja koje je Zavod za javno zdravlje Kruševac sproveo, anketiranjem oko 250 učenika “Hemijsko-tehnološke škole”, ispred ove ustanove, govori sociološkinja Violeta Milićević.

Prevencija zloupotrebe psihoaktivnih supstanci treba da postane sastavni deo većeg napora kako bi deca i mladi bili otporniji na pomenute negativne uticaje. Na taj način u fokusu serijala RTV Brus je ukazivanje na mogućnosti i veštine kojima se pomenute situacije mogu izbeći. Dr Marija Antić, apeluje na mlade da na svako iskušenje imaju jasan odgovor „NE“.

Sa sociološkog aspekta, profesorka Snežana Miladinović poručuje,da sedegradiranjem pojedinca, razara i celokupna populacija.

Serijal „Izbor je tvoj – nauči da odoliš“ pružiće informacije o rizičnim oblicima ponašanja ali i načinima prevazilaženja, o značaju prevencije, promocije zdravih stilova zivota i jačanju odgovornosti u razvoju ličnosti. Naši sagovornici biće zdravstvstveni i prosvetni radnici, učenici, predstavnici Đačkog parlamenta, lokalne samouprave i nevladinog sektora a sadržaji su već dostupni na web portalu Radio televizije Brus.

Iz iste rubrike