četvrtak, 6. avgust 2020.

RTV Brus

Danas je Ognjena Marija

30. jula
12:31 2020

Srpska pravoslavna crkva i vernici 30. jula obeležavaju spomen na svetu mučenicu Marinu, u narodu poznatu kao Ognjena Marija. Od jereja Milana Kačarevića saznajemo da je ova svetiteljka rodom iz Antiohije. Krštena je sa 12. godina nakon čega ju je otac oterao od kuće. Zbog vere u Hrista posečena je mačem u 16. godini, u doba cara Dioklecijana.

Mošti ove svetiteljke nalazile su se u Carigradu do dolaska krstaša, danas u manastiru Svete Marine u Albaniji a njena ruka u svetogorskom manastiru Vatoped.

Iako praznik nije obeležen „crvenim slovom“ u crkvenom kalendaru, Sveta mučenica Marina veoma je poštovana u narodu kao borac za hrišćansku veru i zaštitnica žena. Prema narodnom verovanju, Sveta Marina pali i kažnjava ognjem zbog čega spada u „ognjevite“ svece.

Prema običaju, na ovaj dan, kada zbog velike vrućine „gori nebo i zemlja“ ne rade se poslovi u polju. Takođe se veruje, da na Ognjenu Mariju treba izbegavati kupanje u „velikim vodama“. Svetu mučenicu Marinu mnoge pravoslavne porodice obeležavaju kao krsnu slavu.

Iz iste rubrike