RTV Brus

Izbor je tvoj-nauči da odoliš

Izbor je tvoj-nauči da odoliš
16. oktobra
08:00 2021

Dobra informisanost važan korak u prevenciji bolesti zavisnosti

Dr Marija Antić, Dom zdravlja Brus, o vrstama psihoaktivnih supstanci i prevenciji bolesti zavisnosti.

 

Pored hemijskih zavisnosti koji predstavljaju jedan od osnovnih problema sa kojima se mladi susreću, sve više su zastupljene i takozvane nehemijske zavisnosti.

Dom zdravlja Brus

Druga grupa zavisnosti su takozvane nehemijske zavisnosti, i njihovom razvoju pogoduje kako samo društvo tako i sama tehnološka era u kojoj se mladi razvijaju i odrastaju. Ove vrste zavisnosti su opasne zato što mlada osoba uopšte i ne primećuje da problem zapravo postoji. Kod zavisnosti od psihoaktivnih supstanci postoji signal koji telo šalje da se zapravo u telu nalazi neka nedozvoljena supstanca, pušenje izaziva mučninu, alkohol može izazvati glavbolju, marihuana razne halucinacije i napade panike.

 „Kao najčešći motiv za započinjanjem sa kockanjem mladi navode osećaj zadovoljstva koji prati tu aktivnost, zatim to vide kao način dobre zabave i prilikom da upotpune slobodno vreme, a vrlo često motiv može biti brza i laka zarada.“

Osoba koja je zavisnik od kocke može se prepoznati tako što mnogo vremena provodi kockajući se i uglavnom gubi velike sume novca, vremenom dolazi do promene ponašanja u smislu distanciranja od porodice i prijatelja, do zapostavljanja svih drugih aktivnosti. Vremenom osoba počinje da dobija osećaj krivice, a vrlo često osoba može biti agresivna naročito ako gubi velike sume novca.

Zavisnost od interneta

To je zapravo stanje pojedinca u kome boravak na internetu predstavlja jednu dominantnu aktivnost koja osobu potpuno odvaja od ostalih društvenih tokova. Smatra se da 4-6 sati dnevno provedenih na internetu već zavisnost, s tim što treba naglasiti da se misli na 4-6 sati slobodnog vremena. Pored toga dolazi do promene ponašanja, zapostavljanja drugih aktivnosti i obaveza, često dolazi do nesanice, poremećaja sluha, vida, koncentracije.Internet zavisnost javlja se u više oblika, pa tako postoji zavisnost od društvenih mreža, zavisnost od surfovanja internetom, od video igara.

Kako pomoći mladoj osobi koja je zavisna od interneta ili kocke?

Najpre ih treba informisati i objasniti, zašto je to opasno, to što u telu ne postoje upečatljivi signali da se nešto dešava, ne znači zapravo da se ništa ne dešava. Tokom pomenutih aktivnosti dolazi zapravo do brojnih biohemijskih reakcija i hormonskih poremećaja, na prvom mestu do lučenja endorfina, a to je zapravo stanje do kojeg dolaze zavisnici od psihoaktivnih supstanci.

Jedna od raširenih zabluda recimo kada se radi o video igrama, jeste da su one potpuno bezopasne ukoliko im je sadržaj ne-nasilan, to zapravo nije tačno jer igranje video igara je jedna aktivnost koja iziskuje brzinu, tako da to kod dece i mladih razvija jednu vrstu impulsivnosti, nisku toleranciju na frustraciju i vremenom dolazi do trajnih psiholoških posledica i promene strukture mozga.

Doktorka Marija Antić šalje veoma važnu poruku svim mladim ljudima, koji se u bilo kojoj situaciji susretnu sa nekim oblikom iskušenja vezanim za psihoaktivne supstance.

Dobra informisanost je svakako i prvi korak u prevenciji zavisnosti od psihoaktivnih supstanci, važnu ulogu u svemu tome imaju roditelji, nastavnici, zdravstveni radnici i društvo uopšte, a svakako ne treba umanjiti ni ulogu tih mladih ljudi i njihov stav prema svemu tome.

„Velika je šansa da se mlada osoba u toku svog života susretne sa psihoaktivnim supstancama. Ono što je veoma važno u tom trenutku je doneti ispravnu odluku, a to je jednostavno jedno odlučno i nepokolebljivo NE. Prijatelji jesu važni ali vrlo često mogu navesti mladu osobu da uradi neke stvari koje inače ne bi uradila. Ukoliko se osoba nađe pod veoma jakim pritiskom, može biti od koristi razgovor sa bilo kojom osobom od poverenja koja će pomoći u toj situaciji i mladoj osobi dati korisne i tačne informacije. S druge strane takođe im treba naglasiti da većina mladih ne koristi psihoaktivne supstance, postoji jako veliki broj aktivnosti u kojima se oni mogu oprobati kao što su sport, slikanje pisanje, naravno sve u skladu sa ličnim afirmitetima, svakako je dobra odluka odabrati jednu od njih „- zaključuje dr Marija Antić.

 

Iz iste rubrike