RTV Brus

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: U

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: U
26. decembra
11:31 2019

 

U

 

 

Udruženje boraca Brus

Udruženje boraca Brus je humanitarna organizacija koja se bavi pružanjem pomoći veteranima, ratnim vojnim invalidima i porodicama palih boraca kao i izbeglim licima sa ratnih podrucja bivše Jugoslavije. Udruženje boraca Brus je osnovano sa ciljem unapređivanja položaja boraca i njihovih porodica i ukazivanja na značaj slobodarske tradicije srpskog naroda. Predsednik bruskog Udruženja boraca je Gorjan Jakovljević.

Kao patriotska veteranska organizacija koja nema politicki karakter, Udruženje tokom godine realizuje niz aktivnosti u okviru obeležavanja važnih datuma. Udruženje boraca Brus realizovalo je između ostalog i obuku u okviru projekta škole računara za članove i građane Brusa. Briga o ovoj populaciji i bolji status svih veterana nije samo obaveza društva. Jačanjem svesti građanakao i ukazivanjem na neophodnost unapređenja položaja boraca i njihovih porodica pokazujemo koliko cenimo njihovu žrtvu, poručuju iz Udruženja boraca Brus.

 

Adresa: ul. Kralja Petra Prvog, 37220 Brus

Telefon: +381 66 49 22 22

 

 

 

Udruženje žena “Kaliopa”

 

Udruženje žena „Kaliopa“ u Brusu je nevladina organizacija koja se bavi ljudskim pravima žena i zagovaranjem unapredjenja njihovog položaja. U fokusu Udruženja žena „Kaliopa“ je jačanje ekonomskog položaja sugrađanki, razvoj ženskog preduzetništva i posebno jačanje žena u ruralnom području. Takođe, aktivne su i na prevenciji i zaštiti žene i dece od nasilja. U saradnji sa drugim srodnim grupama u Rasinskom okrugu, čine Mrežu žena za ženska prava. Za nekoliko godina postojanja, UdrUženje je realizovalo veliki broj aktivnosti: seminara, predavanja, radionica i uličnih akcija podele promotivnog materijala. Među realizovanim aktivnostima su i projekti „Prevencijom protiv rodno zasnovanog nasilja“, koji podržava Trag fondacija, „Žene Brusa protiv nasilja nad ženama i devojčicama”, „Položaj žena u javnom i političkom životu Brusa“, godišnja globalna akcija “16 dana aktivizma” i drugo.

Udruženje žena “Kaliopa“ tokom godine organizuje niz predavanja, u selima na teritoriji bruske opštine, sa ciljem edukacije žena i unapređenja rodne ravnopravnosti u seoskoj sredini. Udruženje ima odličnu saradnju sa opštinom Brus, kao i sa javnim ustanovama poput Policijske uprave, Centra za Socijalni rad, mesnih zajednica, osnovnih i Srednje škole Brus kao i nevladinim organizacijama. „O nasilju ne smemo govoriti samo kada se ono desi već to mora biti svakodnevna tema u našem društvu“, poručuju iz Udruženja žena “Kaliopa“ Brus.

 

Adresa: ul. Bratislave Petrović, bb, 37220 Brus

e-mail: kaliopabrus@gmail.com

 

 

 

Udruženje penzionera opštine Brus

 

Od 1973. godine, kada je osnovano, Udruženje penzionera opštine Brus u okviru humanitarne i nedobitne delatnosti, radi na učlanjenju, osiguranju i davanju beskamatnih pozajmica članovima. Udurženje penzionera opštine Brus okuplja oko 350 zbog čega spada u najbrojnija penzionerska udruženja u Rasinskom okrugu. Na osnovu Statuta Udruženja bruskih penzionera nedavno je održana sednica – izborna Skupština Udruženja za izbor predsednika, potpredsednika, nadzornog odbora i članova izvršnog odbora za period od 2019. do 2023. godine. Tom prilikom je potvrđen mandat predsednici Nadeždi Blažić, potpredsedniku Živadinu Predolcu, a za članove nadzornog odbora izabrani su predsednik Milosav Milosavljević i članovi Marica Šljivić i Verica Jeremić.

Među najzančajnijim aktivnostima izdvaja se podela oko hiljadu poklon paketa na godišnjem nivou. Od ukupnih prihoda Udruženja oko 50 odsto odlazi na posmrtnine adok je ostatak raspoređen u okviru pozajmica. Takođe se organizuje obilazak članova u okviru mesnih zajednica i dodeljivanje jubilarnih nagrada za 80 i 90 godina života i 50 godina braka. Sve više je pacijenata u trećoj životnoj dobi koji se suočavaju sa kataraktom, čijom pojavom vid postepeno slabi. Kako bi se sprečile veće komplikacije, neophodno je blagovremeno reagovati. S tim u vezi, Udruženje penzionera opštine Brus u saradnji sa Optikom Trajković iz Niša, organizuje tokom godine besplatne oftalmološke preglede u prostorijama Kluba penzionera za zainteresovane članove sa teritorije bruske opštine. Ovo je još jedna u nizu godišnjih akcija sa ciljem pomoći svojim članovima i prilika da se penzionerima olakšava put do specijaliste oftalmologa bez komplikovanih procedura zakazivanja pregleda.

 

Udruženje penzionera organizuje tradicionalno dva godišnja druženja: osmomartovsko i povodom dodele jubilarnih nagrada. Takođe tokom godine za zainteresovane članove Udruženje organizuje jednodnevne izlete širom Srbije uz obilazak manastira i drugih značajnih spomenika kulture.

 

Adresa: Oslobodilačka, 37220 Brus

Telefon: +381 37 3827 312

 

 

 

Ustanova za fizičku kulturu Sportski centar Brus

Delatnost

Delatnost Sportskog centra Brus je organizacija sportskih manifestacija, Novogodišnjeg turnira u malom fudbalu, školskog sporta i takmičenja unutar projekta „Sport u školama“, Atletskog memorijala „Goran Raičević“, turnira povodom Dana preobraženja u svim sportovima, rada skijaške sekcije na Kopaoniku. U samom Brusu postoje mnogobrojni sportski tereni (teniska, fudbalska, košarkaška igrališta), olimpijski bazen na otvorenom, bazen sa banjskom vodom, savremeno opremljena sportska hala.

 

Gradski bazen

Aktivnosti su veoma intenzivirane otvaranjem Gradskog bazena po najvišim standardima. Glavna odlika bruskog gradskog bazena je stalna kontrola kvaliteta vode, dobra tehnička opremljenost i redovna provera bezbednosnih uslova za kupače. Higijensku ispravnost vode kontroliše Zavod za javno zdravlje Kruševac. U saradnji sa Sportskim centrom Crveni krst Brus sprovodi obuku spasilaca. O bezbednosti kupača na gradskom bazenu brine 8 spasilaca.

Besplatan ulaz na gradski bazen svake godine obezbeđen je za sve Vukovce sa teritorije opštine Brus. Za članove Udruženja boraca omogućen je popust od 50% na cenu karte dok je za ratne vojne invalide i njihove porodice ulaz besplatan. Na gradskom bazenu uspešno se realizuje i obuka za decu neplivače kao i one koji žele da usavrše tehniku plivanja.

Pored kupanja, posetioci imaju i mogućnost dodatnog ugođaja tokom boravka čime Gradski bazen opravdava epitet idealnog mesta za rashlađenje, relaksaciju i uživanje.

Sportska hala “Goran Raičević”

Revijalnom utakmicom najmlađih bruskih fudbalera simbolično je obeležen početak rada renovirane sportske hale u Brusu 2018. godine. Sredstva je obezbedila Kancelarija za upravljanje javnim ulaganjima a od kraja 2017. kompletna sanacija je obuhvatila zamenu parketa i pločica i stolarije, renoviranje svlačionica, rekonstrukciju krova i mokrih čvorova, krečenje i izolaciju objekta uz ugradnju video nadzora i alarm sistema. Ovo je samo jedna od brojnih investicija u Brusu a značaj ovakvog sportskog objekta nemerljiv je za bruske đake, sportiste i sve građane, ističu u Sportskom centru.

Nivea igralište za decu

Pokret “Gde nam rastu deca” stvorili su građani a Kompanija Nivea je podržala i pomogla da se ideja sprovede u delo. U saradnji sa nadležnim gradskim ustanovama Nivea pruža mogućnost da se napravi, renovira i opremi što vise igrališta širom Srbije. U lokalnoj samoupravi u Brusu prepoznali su značaj ovakve akcije i doneli odluku da je podrže.

U prisustvu najviših predstavnika lokalne samouprave i Nivea kompanije u Srbiji, u Brusu je 2018. godine, na prostoru pored gradskog bazena, zvanično otvoreno Nivea igralište. Ukupna vrednost projekta je oko 6 miliona dinara od čega 3,5 miliona finansirala Nivea kompanija dok je opština Brus, osim lokacije za izgradnju, iz sopstvenog bužeta za ovu namenu izdvojila oko 3 miliona dinara. Projekat je započet 2013. sa ciljem da se napravi, renovira i opremi što više igrališta širom Srbije, do sada su izgrađena 24 bezbedna igralista a u 2018. tri nova, među kojima je i igralište u Brusu.

 

Sportski centar Brus tokom godine uspešno organizuje sportska takmičenja povodom proslave bruske opštine „Dani preobraženja“ u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Brus. Pored brojnih kulturno-umetničkih sadržaja, svake godine u vreme obeležavanja Dana Brus ogromnu pažnju i veliki broj takmičara i publike privuku raznovrsna sportska takmičenja i turniri. Organizator je Ustanova za fizičku kulturu, Sportski centar Brus. Tokom manifestacije realizuju se raznovrsni sportski sadržaji: odbojka na peku, košarka 3 na 3, takmičenje u plivanju za različite kategorije, nadvlačenje konopca, teniski i turnir u šahu.

Svake zimske sezone organizovano je besplatno skijanje na Kopaoniku za bruske predškolce, osnovce, srednjoškolce i studente. Dvadesetoro dece dnevno sa teritorije cele opštine odlazi na skijanje svih sedam dana u nedelji, zahvaljujući dugogodišnjoj saradnji opštine Brus i JP Skijališta Srbije. Kordinator aktivnosti je Sportski centar Brus. Omogućen je i popust za iznajmljivanje kompletne skijaške opreme.

 

Adresa: Kralja Petra I, br. 120, 37220 Brus

Telefon: +381 63 64 77 01

Iz iste rubrike