RTV Brus

DA NAS BUDE VIŠE

DA NAS BUDE VIŠE
05. decembra
17:38 2022

O merama populacione politike sa narodnom poslanicom Marijom Todorović

Kao deo ukupne društvene brige o deci, posebno kada je u pitanju poboljšanje uslova za zadovoljenje njihovih osnovnih potreba, u Skupštini Srbije usvojen je Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Najvažnija izmena odnosi se na odredbu po kojoj pun mesečni iznos naknade zarade porodilja, odnosno plate za vreme porodiljskog odsustva, ne može biti manji od minimalne zarade utvrđene na dan početka ostvarivanja tog prava. Uslov je da u tom periodu ima evidentirane osnovice, makar i jednu na koja su plaćeni doprinosi umesto dosadašnjih šest osnovica. O značaju pomenutih izmena Zakona govori poslanica iz Brusa u Narodnoj skupštini Srbije, Marija Todorović.

“ Ja kao odbornica u Narodnoj skupštini pozdravljam nove izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Nove mere imaju za cilj da motivišu što veći broj mladih ljudi u odlučivanju da se ostvare u ulozi roditelja, a država im kroz finansijsku podršku to olakšava. Među novinama je i činjenica da je od decembra roditeljski dodatak povećan sa 100.000 na 300.000 dinara, za prvorođeno dete. Ja kao narodna poslanica ali i majka troje dece smatram da ove nove mere daju pomaka a cilj države je da i godinama koje dolaze donese još odluka kako bi se pomoglo porodicama sa decom, kao i mladima. U prethodnom periodu država je za mlade od 16 do navršenih 29 tokom izdvojila dva puta po 100 evra za mlade prvo u februaru, a potom i u junu, a nov iznos od 5.000 dinara očekuje ih već do Nove godine.“

Poslanica iz Brusa u Narodnoj skupštini Srbije, Marija Todorović na licnom planu pozitivan je primer podrske roditeljstvu. Sa samo 30 godina Marija je majka tri sina Djorđa, Stefana i Dušana. Roditeljske obaveze lako uskladjuje sa poslovnim jer je kako kaze ljubav je glavni pokretac.

Teško je da se usklade obaveze oko tri deteta, budući da je posao narodne poslanice izuzetno odgovoran, budući da je potrebno pre svega da se posvetite građanima i njihovim potrebama i da uvek budete na raspolaganju svakom građaninu, ali ja sam oduvek želela da imam troje dece tako da sam ja zaista srećna i uspevam sve da uskladim. Naravno uz pomoć supruga i podršku porodice, samim tim to nam svima omogućava srećniji život.

Marija je poslala važnu poruku svim mladim bračnim parovima i onima koji planiraju decu, da se ne plaše najvažnije životne uloge u životu i da ne razmišljaju o finansijama – „Na ovaj korak rešite se iz ljubavi, a država će raditi na tome da im pruži pomoć .“

Iz iste rubrike