RTV Brus

Savetodavci PSSS Kruševac u Brusu – upoznavanje o aktuelnim podsticajima Ministarstva poljoprivrede

19. aprila
14:19 2021

Budžetski fond za razvoj poljoprivrede opštine Brus u saradnji sa Poljoprivrednom savetodavnom i stručnom službom Kruševac, organizovao je u maloj sali Centra za kulturu Predavanje o aktuelnim podsticajima Ministarstva poljoprivrede. Zainteresovani poljoprivredni proizvođači imali su priliku da se upoznaju, pre svega, sa projektom Programa podrške konkurentne poljoprivrede Srbije. Reč je podsticaju 50:40:10 koji se realizuje na osnovu sporazuma o zajmu između Republike Srbije i Svetske banke, po kome će poljoprivednici, odnosno korisnici ovog granta imati učešće od samo 10 odsto dok će 50 odsto biti bespovratna sredstva i 40 odsto povoljan kredit banaka. Najmanja vrednost prihvatljivih troškova je 20.000 a najveća 400.000 evra, objašnjava savetodavac za agroekonomiju Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Kruševac, Zoran Starinac.

Objašnjavajući proceduru prijavljivanja, Starinac napominje da je dozvoljen širok spektar investicija u preradu i primarnu poljoprivrednu proizvodnju, sektorski podeljenu na stočarstvo: mleko i meso, voćarstvo i povrtarstvo.

Javni poziv se, kao je najavljeno, očekuje do kraja ove ili početkom sledeće nedelje i trajaće mesec dana.

Za ovu vrstu podršku moći će da konkurišu poljoprivrednici – fizička lica, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, preduzetnici, privredna društva i zemljoradničke zadruge.

Iz iste rubrike