utorak, 27. februar 2024.

RTV Brus

EU preko programa EU PRO doprinela boljim uslovima života stanovništva u 99 lokalnih samoupravama

EU preko programa EU PRO doprinela boljim uslovima života stanovništva  u 99 lokalnih samoupravama
25. juna
09:11 2021

Otvaranje preko 1.700 novih radnih mesta, doprinos privlačenju novih investicija u vrednosti od 30 miliona evra, kao i bolji kvalitet života za više od 162.000 ljudi, samo su neki od rezultata koje je tokom tri godine rada razvojni program EU PRO ostvario u saradnji sa 99 lokalnih samouprava uz finansijsku podršku Evropske unije .

„Uspeli smo kroz EU PRO program da unapredimo poslovni ambijent u lokalnim samoupravama, preduzetništvo i inovacije kao i dostupnost kulturnih i drugih sadržaja i tako doveli do jednog od najvažnijih ciljeva evropskih integracija a to jeste smanjenje teritorijalnih nejednakosti ali i smanjenje migracije iz sela u gradove. EU PRO program je jedan od važnijih projekata koji pokazuje sinergiju ciljeva i dobrih rezulatata Vlade Srbije i Evropske unije kao najvećeg donatora”, rekla je ministar za evropske integracije Jadranka Joksimović.

Šef Delegacije Evropske unije u Srbiji, ambasador Sem Fabrizi naveo je već vidljiv pozitivan doprinos 341 projekta koji je EU PRO sproveo u oblasti unapređenja konkurentnosti preduzeća, povoljnog poslovnog okruženja infrastrukture i socijalne inkluzije. Fabrici je naveo da su 203 preduzeća koja su podržana preko programa otvorila 582 radna mesta od čega skoro polovinu čine žene, dok je sa lokalnim samoupravama sprovredeno 95 projekata koji su doprineli unapređenju lokalne privrede.

„EU PRO je postigao vidljive rezultate i doprineo društvenom i ekonomskom razvoju Srbije, stvarajući uslove za nove investicije i radna mesta, unapređujući socijalnu infrastrukturu i inkluziju, čime je ispunio mandat UNOPS-a da pomogne ljudima da žive bolje”, rekla je Mikela Telatin, direktorka Kancelarije UNOPS-a u Srbiji.

Tokom obeležavanja završetka programa otvoren je virtuelni sajam projekata „U korak sa Evropom“ za sve zainteresovane da saznaju više o razvojnim projektima EU i najboljim praksama u njihovom sprovođenju. Takođe svečano su proglašeni i pobednici EU PRO medijskog takmičenja o temi podrške EU lokalnom i regionalnom razvoju, koji je organizovan u partnerstvu sa Ministarstvom za evropske integracije i Delegacijom Evropske unije.

Iz iste rubrike