RTV Brus

Delegacija Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije u poseti Sremskom okrugu

18. marta
14:42 2021

Delegacija Ministarstva privrede i Privredne komore Srbije, na čelu sa ministarkom Anđelkom Atanasković, posetila je kompanije „Milotex“ u Šimanovcima i „Metalfer Steel Mill“ u Sremskoj Mitrovici, u okviru akcije obilaska privrednim subjektima širom Srbije, koja se realizuje radi uspostavljanja dijaloga sa privrednicima i promocije programa podrške koje mogu da koriste.

Kompanije iz Srema uspele su da održe poslovanje uprkos pandemiji korona virusa, zaposle nove radnike i investiraju u proširenje proizvodnih kapaciteta. U ovoj godini planiraju dodatna zapošljavanja i investicije.

„Danas smo u poseti fabrici „Milotex“ koja proizvodi obuću za renomirane svetske proizvođače, kao i vojsku i alpiniste, a koja je dobila podsticaje od Ministarstva privrede. Njihovo poslovanje je dobro, zapošljavaju oko 180 radnika, a planiraju da prošire taj broj na 250. Ovakve firme su pokazatelj da u našoj zemlji može lepo da se radi i zaradi. Želja nam je da obiđemo firme širom Srbije koji su koristile podsticajna sredstva države. Ovom prilikom pozvala bih sve privrednike da apliciraju za neki od programa Ministartva privrede, a mi ćemo im pomoći u poslovanju“, rekla je Atanasković.

Prilikom obilaska Sremskog okruga delegacija je posetila i „Metalfer Steel Mill“ , jedinu kompaniju u Srbiji koja pravi rebrasti betonski čelik u šipkama i koturu i toplo valjanu žicu.

„Posebno me raduje što su nosioci znaka Čuvarkuće, jer je jedan od ciljeva resora kojim rukovodim podrška domaćim kompanijama. Ministarstvo privrede je otvoreno za sve privrednike, tu smo da ih podržimo i pomognemo u okviru svojih mogućnosti“, podvukla je ona.

Predrag Mujkić, direktor RPK Sremskog upravnog okruga istakao je da je u Pećince u poslednje dve godine stiglo 26 novih investicija.

„Iako pećinačka opština beleži deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, “Milotex” je kompanija koja radi upravo suprotno, u prošloj godini zabeležila je više od milion evra spoljnotrgovinske razmene i ostvarila suficit“, naveo je Mujkić.

Miloš Bjelanović direktor fabrike rekao je da planiraju nova zapošljavanja i da je bez obzira na pandemiju korona virusa ta firma uspela da održi proizvodnju.

Kako kaže, u planu je otvaranje nove linije za montažu obuće i proširivanje proizvodnih kapaciteta.

Zona u Šimanovcima je sinonim za grinfild investicije u Sremu što prema rečima predsednika opštine Pećinci, Siniše Đokića, govori i podatak da na evidenciji nezaposlenih ima svega 680 građana te opštine.

Gradonačelnica Sremske Mitrovice Dragana Milovanović istakla je da ta opština u poslednjih deset godina doživela procvat i podsetila da je u 2019. godini otvoreno 53 nova preduzeća, a da je plan da se rad tih fabrika uskladi sa dualnim obrazovanjem.

Branko Zečević vlasnik kompanije “Metalfer Steel Mill” navodi da proizvode 500.000 tona gotovih proizvoda godišnje.

„S obzirom da se naša proizvodnja zasniva na otpadnom čeliku kao sirovini, mi smo ujedno jedan od najvećih reciklera u Srbiji“, rekao je Zečević.

Trenutno zapošljavaju 580 radnika i planiraju nove investicije.

Iz iste rubrike