RTV Brus

Spescijalistički timovi MUP-a Srbije angažovani u Odabasi u Turskoj

Spescijalistički timovi MUP-a Srbije angažovani u Odabasi u Turskoj
08. februara
17:24 2023

Specijalistički timovi za spasavanje iz ruševina, Sektora za vanredne situacije sa 45 pripadnika, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo u Republiku Tursku kako bi pomogli u traganju i spasavanju preživelih u razornom zemljotresu koji je pogodio ovu zemlju, biće angažovani u Odabasi.

Prema rečima vođe Specijalističkog tima Davora Vidovića, na pripremnom sastanku sa predstavnicima turske službe za vanredne situacije, odlučeno je da srpski timovi, u saradnji sa italijanskim spasilačkim timom, budu angažovani u operaciji traganja i spasavanja nestalih u ovom mestu.

Specijalistički tim za spasavanje iz ruševina Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, kako je naveo, na terenu će raditi sa punom opremom i spasilačkim psom i daće svoj maksimum da pomogne turskom narodu.

Vidojević je ukazao da su, po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, pripadnici Sektora za vanredne situacije odmah krenuli na put kako bi pomogli prijateljima u Turskoj.

Dodao je da se u Turskoj trenutno nalazi 27 pripadnika specijalističkih timova za spasavanje iz ruševina i naglasio da je juče Ministarstvo unutrašnjih poslova uputilo još 18 naših pripadnika sa svom logističkom podrškom i vatrogasnim kamionima, koji se očekuju u toku dana, tako da će naših 45 vatrogasaca-spasilaca, sa svom spasilačkom i opremom za pretragu terena biti na raspolaganju turskoj službi za vanredne situacije.

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić, po nalogu predsednika Republike Srbije Aleksandra Vučića, uputio je dva Specijalistička tima za spasavanje iz ruševina sa 27 pripadnika, službenim psom obučenim za pretragu terena i kompletnom opremom za probijanje, presecanje i elektronsku pretragu nestalih lica.

Uz ova dva tima, kao dodatne snage upućeno je i 18 vatrogasaca-spasilaca sa navalnim vatrogasnim vozilom, četiri kombi i četiri terenska vozila.

Iz iste rubrike