RTV Brus

Promocija sajta „Bruspamti.rs“

Promocija sajta „Bruspamti.rs“
12. aprila
09:26 2023

U četvrtak, 13. aprila u 16h, u maloj sali Centra za kulturu opštine Brus, biće održana zvanična promocija sajta Bruspamti.rs. kada će široj javnosti  biti predstavljena posebna, participativna digitalna arhiva u kojoj su učestvovali građani i građanke Brusa.

Na promociji će biti prikazani delovi privatnih (porodičnih) arhiva Brusjana kroz vremensku liniju i decenije 20. veka u kojima su zabeleženi važni lokalni događaji; foto-dokumentarna građa okupljena oko tema izgradnje Brusa, istaknutih pojedinaca, političkih, sportskih i kulturnih događaja, seoskih prizora i akcija; zvučna arhiva intervjua sa starijim sugrađanima (spontana svedočanstva o doživljaju Brusa kroz vreme); arheološka mapa nasleđa Brusa iz antičkog, vizantijskog i srednjovekovnog perioda, koju smo izradili u saradnji sa aheolozima, Zavodom za zaštitu spomenika kulture Kraljevo i Arhivom Jugoslavije.

Sajt Bruspamti.rs nastao je kao rezultat prve faze istoimenog projekta udruženja „Puls Brusˮ sa ciljem prikupljanja, očuvanja, komuniciranja i prezentacije marginalizovanog kulturnog nasleđa „odozdo”, odnosno kroz uključivanje građana i građanki Brusa u stvaranje ovakve zbirke digitalizovane arhivske, dokumentarne i fotografske građe. U periodu od decembra 2022. do aprila 2023. godine, u prostoru Zavičajnog etnografskog muzeja u Brusu, čije su nam korišćenje omogućili lokalna samouprava i Centar za kulturu opštine Brus, prikupili smo preko 2000 jedinica građe. Namera nam je da nastavimo rad na dopunjavanju sajta Bruspamti.rs u istom maniru – pozivanjem svih građana da učestvuju u stvaranju jedne malo drugačije arhive, one čiji je fokus usmeren na sve neobične stvari koje poseduje i pamti „običanˮ čovek.

Iz iste rubrike