RTV Brus

Osudjeno navalentno ponašanje novinara TV N1

Osudjeno navalentno ponašanje novinara TV N1
16. novembra
20:20 2019

Uredjivački kolegijum Studija B najoštrije osudio je jučerašnje navalentno ponašanje novinara televizije N1, koji je prešao sve granice pristojnosti i profesionalnog ponašanja prema predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

„Kao medijska kuća sa dugogodišnjom tradicijom, pamtimo mnoge situacije u kojima smo i sami insistirali na odgovorima nadležnih političara, čak i kada je to bilo opasno po život i bezbednost. Ipak, zapanjeni smo idejom da nekom od kolega padne na pamet da predsedniku države unosi telefon u lice i obraća mu se krajnje neformalnim i kolokvijalnim rečnikom, pogotovo kada je jasna njegova namera da na pitanje odgovori. Ne zato što je to Aleksandar Vučić, nego zato što je reč o predsedniku države i poštovanju državne institucije predsednika republike.

Insistiranje na odgovoru političara je legitimno pravo svakog novinara, koje smo uvek spremni da štitimo, ali verbalne napade, nevaspitano ponašanje i nepoštovanje državnih institucija ne spadaju u domen profesionalnog novinarstva“ – kaže se u saopštnju Uredjivačkog kolegijuma Studija B.

Povodom načina na koji je novinar televizije N1 insistirao na odgovoru tokom konferencije za novinare predsednika Srbije Aleksandra Vučića, udruženje elektronskih medija COMNET apeluje na sve kolege i poziva novinarska udruženja da još jednom podsete sve zaposlene u medijima na osnovna pravila ponašanja i standarde profesije. Ako od političara očekujemo da poštuju nas, onda i mi moramo iskazati poštovanje i na pristojan način zahtevati odgovor. Smatramo nedopustivim guranje telefona u lice predsedniku države i ističemo da je ovakav primer ponašanja novinara prema visokom državnom zvaničniku, a pogotovo predsedniku države nezabeležen u dosadašnjoj medijskoj praksi.

Iz iste rubrike