RTV Brus

Министар Братислав Гашић присуствовао свечаној академији поводом друге Меморијалне научно-стручне конференције „Предраг Марић“

Министар Братислав Гашић присуствовао свечаној академији поводом друге Меморијалне научно-стручне конференције „Предраг Марић“
21. marta
15:12 2023

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић присуствовао је данас свечаној академији поводом друге Меморијалне научно-стручне конференције „Предраг Марић“ и истакао значај ове конференције на којој се разменом искустава и знања унапређује рад надлежних служби на превенцији, али и на правовременом реаговању у случају ванредних ситуација…

Министар унутрашњих послова Братислав Гашић присуствовао је данас свечаној академији поводом друге Меморијалне научно-стручне конференције „Предраг Марић“ и истакао значај ове конференције на којој се разменом искустава и знања унапређује рад надлежних служби на превенцији, али и на правовременом реаговању у случају ванредних ситуација.

„Заиста ми је част да говорим данас на отварању друге Меморијалне конференције ꞌПредраг Марићꞌ, која окупља теоретичаре и познате стручњаке, који су своја истраживања, студије и практичан рад посветили наукама безбедности, посебно у областима система заштите и спасавања од катастрофа, управљања ванредним ситуацијама и заштите животне средине. Тако осмишљена, с правом носи име некадашњег првог ватрогасца Србије, човека који је био идејни оснивач Сектора за ванредне ситуације и пионир савременог система смањења ризика од катастрофа у Србији“, нагласио је министар Гашић.

Истакао је да је Марић свој живот посветио развоју механизама превенције потенцијалних катастрофа, спасавању живота, очувању безбедности наших грађана и јачању ватрогасно-спасилачке службе.

„Ова конференција је важна да ви који се бавите питањем безбедности са научног аспекта и уз знање и искуство припадника Министарства унутрашњих послова и других учесника који све то примењују у пракси, пронађете начине за унапређење рада на превенцији, којом бисмо били још успешнији у смањењу последица ванредних ситуација“, нагласио је министар Гашић.

В. д. помоћника министра и начелника Сектора за ванредне ситуације Лука Чаушић рекао је да ова конференција другу годину заредом окупља изузетан број еминентних излагача и додао да је она тачка где се укрштају наука и пракса најбоља полазна основа за убрзан развој система заштите и спасавања.

„Када је у питању човек по ком ова конференција носи име, као неко ко је био привилегован да сарађује с њим, рећи ћу само да је он био истински интелектуалац у униформи, човек изузетне визије, човек са много разумевања и према запосленима и према људима са којима је сарађивао, а с друге стране изразите емпатије према људима којима је помоћ била потребна“, истакао је Чаушић и додао да су припадници Сектора за ванредне ситуације учинили све да наставе његову мисију и визију претварања СВС у моћну, јаку и успешну службу.

Нагласио је да се захваљујући подршци министра Гашића наставља са улагањем у опрему припадника СВС, као и у изградњу нових и реновирање постојећих објеката.

„Министру желим да се захвалим јер је исти дан након преузимања веома захтевне дужности шефа ресора МУП, на првом колегијуму, први налог који је дат СВС био да се установи награда под именом „Предраг Марић“, рекао је Чаушић.

Министар Гашић уручио је директору ЈВП „Србијаводе“ Горану Пузовићу награду „Предраг Марић“, која је први пут установљена ове године, а која се додељује заслужнима за изузетан стручни допринос у области смањења ризика од катастрофа и управљања ванредним ситуацијама.

Ивица Радовић, државни секретар Министарства просвете, истакао је допринос ове конференције у унапређењу академског образовања у области безбедности и ванредних ситуација и нагласио да ће она донети нове идеје и решења, бољу и сигурнију будућност наших грађана.

„Сигуран сам да, ма какви год безбедносни ризици, изазови и претње се поставе пред човека, нису нерешиви ако деламо бар упола као Предраг. То је да дамо свој максимум и да у све што радимо унесемо што више нашу душу, јер када се водимо емпатијом у процесу решавања кризе, размишљамо исправно“, рекао је Радовић.

Професор др Бранислав Ђорђевић, директор Института за међународну политику и привреду, истакао је да је тај институт почаствован позивом да буде суорганизатор прошле и ове меморијалне конференције, „зато што скуп представља омаж Пеђи Марићу“.

„Ванредне ситуације буде осећај јединства и солидарности. Чувајте се. Живот ће победити све изазове са којима се суочава савремени свет, а њих је више него икада од Другог светског рата“, поручио је професор Ђорђевић.

Указујући на велики допринос генерала полиције Предрага Марића у одржавању, изградњи и унапређењу система заштите, спасавања и смањења ризика од катастрофа, ректор Универзитета у Београду Владан Ђокић изјавио је да је Универзитет одувек подржавао стручне и научне конференције оваквог типа и да то чини са великим задовољством и пијететом и овај пут. Ректор се захвалио свим институцијама које су подржале организацију ове конференције, као и Министарству унутрашњих послова на препознавању да су превенција, информисаност и безбедносна култура у области противпожарне заштите од изузетног значаја.

Iz iste rubrike