RTV Brus

Ministar Bratislav Gašić i komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson obišli Granični prelaz Horgoš

Ministar Bratislav Gašić i komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson obišli Granični prelaz Horgoš
16. marta
13:38 2023

Ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić i evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Ilva Johanson obišli su danas na Graničnom prelazu Horgoš zajedničke patrole srpske granične policije i evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu – Fronteks i ocenili da je njihova saradnja, koja je rezultirala dobrim rezultatima u suzbijanju iregularnih migracija, na izuzetnom nivou.

Ministar Gašić, nakon sastanka sa evropskom komesarkom, istakao je da je saradnja naše granične policije i Fronteksa značajna i za Srbiju i za Evropsku uniju, jer udruženim snagama štite naše, ali i granice EU od iregularnih migracija.

„Od početka godine duž granice sa Mađarskom sprečen je 881 ilegalan prelazak granice, dok je taj broj, u istom periodu prošle godine, bio 172“, precizirao je ministar Gašić i naglasio da će Srbija nastaviti sa procesom usaglašavanja sa viznom politikom Evropske unije.

Dodao je da je Republika Srbija pokazala da je pouzdan partner u suzbijanju ilegalnih migracija i borbi protiv prekograničnog kriminala.

Ministar je podvukao da je Srbija zemlja koja se humano i sa razumevanjem odnosi prema svima koje je nevolja naterala da napuste svoje države, ali da ima nultu toleranciju prema svim vidovima kriminala.

Poručio je da sa migrantskom krizom nijedna država ne može da se nosi sama i da je zato neophodno da sve zemlje migrantske rute nastave da sarađuju i rade zajedno.

Evropska komesarka za unutrašnje poslove i migracije Johanson istakla je da je Evropska unija posvećena jačanju partnerstva sa Srbijom, posebno u oblasti efikasnog upravljanja granicama.

„Hoću da pohvalim vlasti u Srbiji, predsednika Aleksandra Vučića, premijerku Anu Brnabić, Vas ministre Gašiću, na poslu koji ste u proteklim mesecima obavili po pitanju usaglašavanja vizne politike sa politikom Evropske unije, što je dovelo do značajnog smanjenja iregularnih migracija u EU. Radujem se što skorijem završetku tog posla“, kazala je Johanson.

Prema njenim rečima, angažovanje pripadnika Fronteksa na teritoriji Srbije je praktičan pokazatelj posvećenosti Evropske unije u saradnji sa Srbijom.

„Zajedničke patrole čuvaju granice, rade na sprečavanju i suzbijanju kriminalnih aktivnosti i krijumčara“, rekla je Johanson i dodala da je naredni korak u saradnji revizija sporazuma između Srbije i Fronteksa, koji će dati novi mandat evropske Agencije za graničnu i obalsku stražu i omogućiti im da, pod komandom srpskih državnih organa, budu na granicama Srbije i Evropske unije, ali i drugih susednih zemalja koje nisu članice EU.

Govoreći o saradnji srpske policije i Evropola, Johanson je rekla da je ta saradnja izuzetno dobra i izrazila uverenje da će u narednom periodu ona biti još bolja, posebno u oblasti suzbijanja krijumčarenja ljudi, narkotika, oružja.

Johanson je izrazila zadovoljstvo što će danas prisustvovati potpisivanju sporazuma kojim će Srbiji biti dat posmatrački status u Evropskoj mreži za migracije.

Iz iste rubrike