RTV Brus

Danas proslavlajmo Svetog Stefana

Danas proslavlajmo Svetog Stefana
15. avgusta
08:05 2021

Srpska pravoslavna crkva i vernici 15.avgusta obeležavaju prenos moštiju prvomučenika i arhiđakona Svetog Stefana. Ovaj praznik u narodu je poznat kao Sveti Stefan letnji ili Stefan Vetroviti. Kako kaže biblijsko svedočanstvo, Sveti Stefan bio je, kao i dvanaest velikih apostola, nadahnut silom Duha Svetoga. Činio je mnoga čudesa, pomagao ljudima. Kako nisu mogli drugačije sprečiti njegovo propovedanje, neprijatelji su pribegli kleveti i pobunili narod protiv njega. Kao i Hrista, Stefana su lažno optužili i uhapsili. Sveti prvomučenik Stefan imao je nešto više od 30 godina kada je ubijen.

Sveti Stefan je prvi od sedmorice đakona, služitelja, pomagatelja, koje su sveti apostoli rukopoložili, pa se zbog toga i naziva arhiđakon Stefan – prvi među đakonima. Kao propovednik u Jerusalimu izveden je iz grada i kamenovan do smrti, te se zato naziva i Prvomučenik Stefan.

Kult ovog sveca je vrlo razvijen u našem narodu, crkva mu pomen daje četiri puta godišnje a podignuto je više od 40 hramova sa njegovim imenom. Veruje se da se na ovaj dan treba čuvati vetra. Primorci praznik smatraju mornarskom slavom, jer im Stevan Vetroviti daje vetar za njihova jedra.

Među hramovima koji slave je i Manastir Svetog Stefana u Lepencu, zadužbina Despota Stefana Lazarevića, izgrađena krajem XIV veka.

Iz iste rubrike