RTV Brus

Sezonsko i zdravo na bruskoj pijaci

04. maja
13:34 2018

Znamo da je osnova dobrog zdravlja kvalitetna i zdrava ishrana, a osnova ovakve ishrane u voću i povrću. Ono što je važno jeste da voće i povrće koje jedemo i dajemo deci bude proverenog porekla i kvaliteta. Najsigurniji izbor oduvek je bila sopstvena bašta, što je danas svakako retkost pa zato moramo da budemo sigurni u proizvode koje kupujemo u prodavnicama i na pijacama…

Postoji nepisano pravilo da su namirnice koje kupujemo na pijaci mnogo zdravije i manje prskane od onih koje možemo kupiti u prodavnici. Međutim, nije baš uvek tako! Nedozvoljene količine pesticida i nitrata u voću i povrću ne mogu se videti golim okom, ali  savet za kupce ipak postoji. Ono što je na oko lepo ne mora da znači da je zdravo. Recimo, jabuka koja ima crva ili rupicu sigurno nije otrovna. Takođe, sitnije jagode su zdravije od krupnijih i tako dalje kazu prodavci..

Prema uputstvima organizacije „Serbia Organika“, organsko povrće i voće nije lako razlikovati od konvencinalno uzgajanog ali po intezivnijem mirisu i ukusu svakako. Ukoliko je proizvod proizveden u skladu sa standardima organske proizvodnje i zakonskom regulativom proizvođač mora, na vidljivom mestu, da stavi nacionalni znak sa jasnim i vidljivim natpisom.

Iz iste rubrike