RTV Brus

Predsednik Vučić raspisao parlamentarne izbore za 17. decembar, predsednik Skupštine Orlić raspisao izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština

01. novembra
12:00 2023

(Video: TANJUG)

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ukazom je raspustio Narodnu skupštinu i raspisao vanredne parlamentarne izbore za 17. decembar.

Aleksandar Vučić je potpisao ukaz o raspuštanju Narodne skupštine, koji stupa na snagu u trenutku objavljivanja u Službenom glasniku.

„Na osnovu člana 109. stav 1. i 5. Ustava Srbije, shodno članu 21. stavu 1. Zakona o Predsedniku Republike, na obrazloženi predlog Vlade Republike Srbije od 30. oktobra 2023. donosim ukaz o raspuštanju Narodne skupštine“, rekao je Vučić.

Predsednik je potpisao i odluku o raspisivanju izbora za poslanike Narodne skupštine. Izbori su raspisani za 17. decembar.

“Poštovani građani, želim vam sećene izbore, živimo u vrmenima koja su teška za ceo svet, u vremenu globalnih izazova, ratova i sukoba, u vremenu u kojem je neophodno da svi budemo ujedinjeniu borbi za očuvanje vitalnih nacionalnih i državnih interesa Republike Srbije, u vremenu u kojem ćemo biti suočeni sa brojnim pritiscima zbog odnosa prema Kosovu i Metohiji i drugih regionalnih i svetskih pitanja“, rekao je Vučić u obraćanju nakon raspisivanja izbora.

Istakao je da je veoma važno da Srbija sačuva mir, stabilnost i unutrašnju koheziju i pokaže demokratičnost.

“Rekao bih da je ova kampanja prilika da na civilizovan način prikažemo različite ideje, programe, politike koji treba da se takmiče, ali koji nikada neće ugroziti naše vitalne državne, narodne i nacionalne interese“, istakao je predsednik Vučić.

Svimučesnicima u kampanji poželeo je dobar rezultat u predstavljanju svojih ideja i ciljeva.

“Želim im da sve to čine na demokratski i civilizovan način, za građane Srbije je važnno da najbolji programi i ideje pobede. Uveren sam da učvršćujemo demokratiju i obezbeđujemo siguran put u budućnost našoj deci. Živela Srbija, neka su nam srećni izbori“, zaključioje Vučić.

Ranije danas predsednik Skupštine Vladimir Orlić raspisao je izbore za odbornike skupština gradova i skupština opština u Republici Srbiji za 17. decembar.

„Poštovani građani Srbije, u skladu sa Zakonom o lokalnim izborima i Zakonom o lokalnoj samoupravi, raspirsani su izbori za odbornike u skupštinama 65 gradova i opština u Republici Srbiji za 17. decembar 2023.“, rekao je Orlić navodeći da ta odluka stupa na snagu objavljivanjem u Službenom glasniku, i da od tog trenutka teču rokovi za izborne radnje.

Pozvao je sve građane da uzmu učešće na izborima, da bismo, kako kaže, kao društvo pokazali pun demokratski kapacitet.

„Da ga učinimo još snažnijim, da damo doprinos stabilnosti i u kampanji govorimo o programima, njihovom političkom sadržaju, da uz sve međusobne razlike pokažemo da to možemo da radimo na dostojanstven, pristojan način, da pokažemo svest da pitanje kako ljudi žive nije ni igra ni zabava, već težak i ozbiljan posao koji zahteva maksimalnu ozbiljnost“, rekao je Orlić.

Dodao je da nema nikakve sumnje da će građani izabrati upravo one koji su najbolji, a koji, kako kaže, znače dobru budućnost, koji znače rezultate na ponos svima i koji znače dalji napredak kao i da će neprikosnovenu volju građana iskazanu na demokratskim izborima poštovati svi učesnici.

„Zato što je volja naroda svetinja. Zato neka pobede najbolji i neka su nam svima srećni ovi izbori“, poručio je Orlić.

Podsećamo da je Vlada Republike Srbije prethodno donela i odluke o raspuštanju skupština u 65 gradova i opština u Republici Srbiji, u kojima će 17. decembra biti održani izbori. Među njima su i Grad Kruševac, odnosno opštine Brus, Varvarin, Trstenik, Aleksandrovac i Ćićevac, u kojima su formirani Privremeni organi koji će vršiti vlast i obavljati poslove iz nadležnosti Skupštine i izvršnih organa Grada, odnosno opština, do konstituisanja novog skupštinskog saziva u lokalnom parlamentu, nakon decembarskih izbora.

 

Iz iste rubrike