petak, 23. februar 2024.

RTV Brus

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: O

Grad na dlanu – Adresar opštine Brus: O
09. decembra
09:46 2019

 

Osnovna škola “Branko Radičević” Razbojna

 

Škola u Razbojni otvorena je 1927. godine kao odeljenje Osnovne škole u Dupcima koja je najstarija škola na područiju Donjeg Kopaonika. Deset godina škola u Razbojni je radila po privatnim kućam. U novoj školskoj zgradi počela je sa radom 1937. godine. U Drugom svetskom ratu 1943. zapaljena je od strane Bugara.

Osnovna škola “Branko Radičević” dobija V razred školske 1949/50. godine a već školske 1952/53. izlazi prva generacija učenika sa završenom malom maturom. Rad viših razreda odvijao se u prostorijama Zadružnog doma u neadekvatnim uslovima za nastavu. Na spratu Doma 1969. napravljeno je šest učionica a dve godine kasnije i mala sala. Zemljotres 1980. godine učinio je neupotrebljivim ove prostorije kao i zgradu stare škole. Nastava u novoj školskoj zgradi je počela 31. avgusta 1981. godine.

Nekada je škola imala više od 700 a danas broji oko 170 učenika. Pohađaju je učenici iz devet naseljenih mesta, i to: Razbojne, Kovioca, Strojinaca, Dubaca, Žunja, Ravni, Bogiša, Žilinaca i Zlatara. Osnovna škola ,,Branko Radičević“ ima ukupno sedam isturenih odeljenja u kojima nastavu pohađa stotinak učenika raspoređenih u pet kombinovanih odeljenja. U matičnoj školi od I do IV razreda rade dva odeljenja sa preko 20 učenika i četiri odeljenja starijih razreda sa oko 70 učenika.

Od 2019/20. školske godine, škola je započela sa celodnevnom nastavom. Ovakav rad omogućava učenicima da napreduju brže, brže usvajaju tehniku početnog čitanja i pisanja, uvežbavaju gradivo, stiču radnu naviku, odgovornost i samostalnost, uzajamno se pomažu kroz druženje i igru, bave se raznovrsnim vannastavnim aktivnostima. Ono što bi učenici u klasičnoj nastavi imali za domaći zadatak, to učenici u celodnevnoj nastavi urade u školi. Tokom godine realizuje se veliki broj aktivnosti: priredbe, edukacije, obeležavanje važnih datuma, posete Pozorištu kao i drugim obrazovnim ustanovama, preduzećima i organizacijama Rasinskog okruga, čitalačka olimpijada, ambijentalna nastava, škola u prirodi, ekskurzije…

Velika pažnja posvećuje se sportu i sportskim aktivnostima: stoni tenis, fudbal, gimnastika, atletika. S tim u vezi organizuje se učešće na raznim sportskim takmičenjima, od kojih se izdvajaju krosevi RTS-a i Memorijal „Goran Raičević“, Svetski dan pešačenja i drugo. U Osnovnoj školi „Branko Radičević“ iz Razbojne učenici tradicionalno postižu zapažene rezultate na takmičenjima.

 

Rad Ekološke sekcije

Da se u OŠ „Branko Radičević” u Razbojni aktivno radi na razvijanju ekološke svesti, potvrđuje realizovane akcije, kojima brankovci pokazuju da su spremni da menjaju navike i da se uhvate u koštac sa izazovima. U matičnoj i sedam područnih odeljenja podjednako se radi na podizanju svesti o klimatskim promenama, očuvanju flore i faune, efikasnom korišćenju energije, uticaju otpada i značaju reciklaže, važnosti očuvanja vodenih resursa kao i o globalnim posledicama ličnih postupaka.

Kroz rad ekološke sekcije kao neformalni vid ekološkog obrazovanja učenika ali i u sklopu redovne nastave obrađuju se raznovrsne teme iz oblasti zaštite zivotne sredine, održavaju predavanja, ogledni časovi, organizuju brojne akcije, sa ciljem podizanja ekološke svesti učenika i promovisanja značaja očuvanja životne sredine. Među dužnostima članova ekološke sekcije su ozelenjavanje škole, gajenje biljaka, provera čistoće učionica i hodnika, organizovanje poseta i akcija koje se odnose na ekologiju, saradnja i obaveštavanje svih učesnika o akcijama ekološke patrole.

Kod mladih se formira pravilno ponašanje kao deo ekološkog bontona, sa primerima iz najbližeg okruženja.Samo dvorište puno zelenila i prijatno za odmor djaka, privlači pažnju gostiju i pohvale sugradjana i javnosti. Ljubitelji cveća kreiraju eko-baštu i brigom o biljkama ne samo ulepšavaju prostor u kome borave, već uče o botanici i njenom značaju, posebno zainteresovani za uređenje izgleda parkova i dvorišta zaduženi su za raspoređivanje sadnica drveća i brigu o njima.

Kroz brojne kreativne zadatke i interaktivne vežbe učenici stiču znanja i o ugroženim životinjskim vrstama i merama zaštite kao i o zagađenim geografskim područjima i ekološki aktivnim zemljama. Deca su podstaknuta da kroz timski rad i igru kreativno izraze, razviju samoinicijativu i pozitivne vrednosti i razvijaju ekološku svest. Priključivanjem eko-ekipi, učenici, profesori, ali i ostatak školskog osoblja dobijaju potpuno nove uloge a svojim kreativnim idejama, fotografijama i zanimljivim reportažama, doprinose jačanju svesti o očuvanju životne sredine.

Važnu ulogu u ekološkoj edukaciji škole u Razbojni imaju i eko-patrole koje aktivno deluju, kao grupe učenika zadužene za kontrolu i praćenje stanja u školi i lokalnoj zajednici, da uočavaju moguće probleme i pronalaze rešenja. Zadatak eko patrole jeste i da kroz sopstveni primer pokažu sugrađanima kako se treba ophoditi prema prirodi. Oni “nadgledaju” postupanje ostalih učenika, ali i odraslih i o tome vode svoje zabeleške, zapažanja, pozitivna i negativna. Od kada su pokrenute prve ekološke akcije čišćenja školskog dvorišta i priobalja Rasine pre više od deset godina, ekološki timovi ove škole prikupili su nebrojeno džakova smeća.

Među brojnim realizovanim aktivnostima je i učešće u projektima “Recikliraj ne foliraj” i “Čep za hendikep” već nekoliko godina u kontinuitetu.

 

Adresa: Razbojna bb, Brus

Telefon: +381 37 832 114

e-mail: osbradicevic@ptt.rs

Website: www.osbrankoradicevicrazbojna.nasaskola.rs

 

 

 

Osnovna škola “Vuk Karadžić” Blaževo

Istorijat

Od osnivanja škole do danas proteklo je više od jednog veka i mnogo šta se promenilo, ali je očuvan kontinuitet nastavne aktivnosti i tendencija nastavnog rada. Desili su se mnogi krupni događaji, u istoriji škole upisane su mnoge različite ljudske sudbine, bilo je i uspeha i padova, ali je entuzijazam mnogih prosvetara strpljivo i znalački uklanjao sve barijere do dana današnjeg.

Škola u Blaževu počela je sa radom 1894. godine. Prve školske 1894/95. u prvi razred bilo je upisano 50 muških učenika. Od nastavnih predmeta učili su se: Hrišćanska nauka, srpski jezik, račun, zemljopis, srpska istorija, poznavanje prirode, slovenski jezik, lepo pisanje, crtanje, pevanje i gimnastika. Prvi učitelj u ovoj školi bio je Aćim Čavdarović.

Za vreme prvog svetskog rata škola je spaljena 1917. godine od strane austrijskog okupatora. U međuratnom periodu, pošto je škola bila dosta oštećena, 1919. i 1920. organizovan je zimski tečaj sa skraćenim programom i vremenom trajanja. 1930. godine izgrađen je nov školski objekat a počinju sa radom isturena odeljenja u Miokovićima i Đerekarima. U drugom svetskom ratu, škola doživljava sličnu sudbinu kao i za vreme prvog svetskog rata. Ovog puta je spaljena od nemačkog okupatora. Posle rata počinje sa radom aprila 1947. 1953/54. školske godine škola u Blaževu postaje osmorazredna škola a1964. dobija naziv „Vuk Karadžić“. Iste godine otvaraju se četvororazredne škole u Đerekarima, Sudimlji, Gornjem Leviću, Borancima i Stanulovićima.

Osnovna škola “Vuk Karadžić” Blaževo 1974. godine dobija novu školsku zgradu. Te 1974/75. godine škola u Blaževu je imala najveći broj đaka – 354 bez područnih odeljenja. Danas, osim matične škole radi i izvojeno odeljenje u Donjem Leviću.

 

 

Fiskulturna sala nedavno je renovirana i postavljen nov parket. Uz salu za fizičko vaspitanje rešene su i odvojene svlačionice i tuševi za dečake i devojčice. Školska biblioteka poseduje oko 7000 knjiga različitog žanra: od beletristike, naučno-popularne, stručne do literature na stranim jezicima, kao i odgovarajući broj slikovnica za mlađi uzrast. Školu čine školski hol, kabineti za biologiju, tehničko i informatičko obrazovanje, informatiku i računarstvo, hemiju, srpski jezik, matematiku i geografiju i učionca za mlađe razrede. U školi je i trpezarija sa đačkom kuhinjom, kancelarije za nastavnike, sekretara i direktora, spremište, kotlarnica kao i kupatila sa mokrim čvorovima.

U školi izlazi i časopis „Polet“, jednom godišnje povodom Dana škole. List tretira pitanja iz života i rad škole. Školski list donosi novinske tekstove o aktuelnim događajima u školi i ostvarenjima učenika, prati rad školskih sekcija i organizacija, publikuje humoristički vremeplov… U okviru vannastavnih aktivnosti učenici se okupljaju u školskim sekcijama: dramska, recitatorska, literarna, biološka, „Šta znaš o saobraćaju“, „Mladi tehničari“, Nauka o mladima, podmladak Crvenog krsta…

Tokom godine u školi se realizuje veliki broj aktivnosti: priredbe, predavanja, edukacije. Velika pažnja se posvećuje sportskim takmičenjima među kojima se izdvajaju krosevi posvećeni Crvenom krstu i Memorijal „Goran Raičević“. U školi aktivno radi i Tim za borbu protiv vršnjačkog nasilja.

 

Adresa: Blaževo bb, 37226 Blaževo

Telefon: +381 37 475 307, +381 37 475 707

e-mail: skolablazevo@open.telekom.rs

Website: www.vukkaradzicblazevo.webs.com

Iz iste rubrike