petak, 23. februar 2024.

RTV Brus

Danas proslavljamo Svetog Nikolu

Danas proslavljamo Svetog Nikolu
19. decembra
08:34 2019

Danas je Sveti Nikola, zaštitnik putnika i moreplovaca. Sveti Nikolaj arhiepiskop i Čudotvorac iz 4. veka, rođen je u Likiji u gradu Patari u Maloj Aziji, od bogatih roditelja. Učestvovao je na Prvom Vaseljenskom Saboru na kome je pobedio Arijevu jeres i izborio se za čisto ispovedanje vere hrišćanske. Milostiv i pravdoljubiv, sve bogatstvo razdelio je siromašnima i odao se podvigu. Bio je veliki čudotvorac za života. Izabran je za arhiepiskopa Mirlikijskog.

Sveti Nikola je najbrojnija slava u Srba. Zato se i kaže da ovaj praznik svi proslavljaju, dok polovina slavi, druga polovina odlazi na slavu. Njegova čuda su nebrojena. Svetitelj je iscelio i Svetog Kralja Stefana Dečanskog, povrativši mu vid. Mošti Svetog Nikole nalaze se u Bariju, u Italiji. Kao patrona proslavljaju ga mnogi srpski manastiri i crkve.

U pravoslavnim hramovima širom Srbije obeležava se uspomena na ovog sveca. Sveta liturgija u čast Sv. Nikole služena je i u crkvi Svetog Preobraženja u Brusu.Ovo je i krsna slava brojnih bruskih domaćina. U nastavku liturgije osveštani su slavski kolači uz molitvene pozdrave bruskog sveštenstva u čast slave i uz želju da nastavimo poštovanje kulta svetih predaka.

Iz iste rubrike