RTV Brus

Teška godina za proizvodnju voća i povrća

25. juna
11:36 2020

Vremenski uslovi u maju i junu sa dosta padavina i visokom vlažnošću vazduha posebno su negativno uticali na voće i povrće koje se gaji na otvorenom, zaključak je poljoprivrednih stručnjaka. Najpre smo imali blagu zimu koja je omogućila preživljavanje značajnog broja štetočina i nešto više temperature od uobičajenih u tom periodu a zatim dva kišna meseca sa vremenskim nepogodama. Sve ovo uslovilo je jako tešku godinu za proizvodnju voća i povrća ističe inženjer poljoprivrede Miloš Tatić. Usled svega pomenutog plodovi su osetljiviji na pojavu truleži a dešava se i da ukus plodova bude prazan i voden umesto sladak i aromatičan. Posebno se ističu problemi sa zaštitom od biljnih bolesti i štetočina dodaje Tatić.
Loše vremenske prilike nepovoljno se odražavaju i na ratarske kulture. Ako je verovati dugoročnoj vremenskoj prognozi, najavljene prosečne letnje temperature tokom jula meseca bez kiše olakšaće će svakako žetvu ratarima.
Ne treba posebno naglašavati da nepovoljni vremenski uslovi negativno utiču ne samo na prinose već i na učešće robe lošijeg kvaliteta na tržištu u odnosu na proizvode I klase. Ukoliko u narednom periodu budemo imali suvo i toplo vreme možemo očekivati postepeno poboljšanje kvaliteta voća i povrća i stabilizaciju ponude.

Iz iste rubrike