RTV Brus

Veliko interesovanje Brusjana za preventivne preglede

Veliko interesovanje Brusjana za preventivne preglede
17. juna
11:30 2024

Veliki odziv građana na preventivne preglede zabeležen je u bruskom Domu zdravlja koji je i proteklog vikenda učestvovao u pomenutoj akciji u organizaciji Ministarstva zdravlja Republike Srbije. Cilj pregleda je procena opšteg zdravstvenog stanja pacijenta uz identifikaciju zdravstvenih problema pre nego što do njih dođe ili dovoljno rano za uspešan ishod lečenja, navodi šef Službe hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Brus, specijalista urgentne medicine, doktor Zvezdan Nedeljković. Pored ostalih u fokusu je bila i pedijatrijska populacija, deca i školarci, kojima je omogućen preventivni sistematski pregled.

Kod 120 pacijenata urađeno je uzokovanje krvi za tumor markere, kod 45 kontrola šećera u krvi i 38 merenja krvnog pritiska. Ultrazvuk gornjeg abdomena obavljen je kod 35 pacijenata kao i 33 laboratorijka pregleda sa kompletnom krvnom slikom i 47 dermatoloških pregleda promena na koži. I ovaj put, svi pacijenti kod kojih je uočena nepravilnost prilikom pregleda ili u rezultatima, upućeni su na dalju dijagnostiku.

Preventivni pregledi za građanstvo su prilika da se potpuno besplatno pregledaju čak i građani bez zdravstvenog osiguranja, objašnjava dr Nedeljković. Zakazivanje nije potrebno, već je dovoljno samo da građani odu do zdravstvene ustanove i prekontrolišu svoje zdravstveno stanje.

 

Iz iste rubrike