subota, 4. decembar 2021.

RTV Brus

Svetski dan borbe protiv siromaštva

Svetski dan borbe protiv siromaštva
17. oktobra
13:02 2019

Međunarodni dan borbe protiv siromaštva obeležava se u trenutku kada je veliki broj onih koji nemaju mogućnosti da zadovolje svoje osnovne životne potrebe i žive ispod granice siromaštva. Ujedinjene nacije proglasile su 17. oktobar za Svetski dan borbe protiv siromaštva sa ciljem promovisanja svesti o potrebi iskorenjivanja siromaštva u svim zemljama, a naročito u zemljama u razvoju.

Svetski dan borbe protiv siromaštva obeležava se od 1987. godine, kada se na otkrivanju spomenika posvećenog borbi protiv siromaštva u Parizu okupilo oko 100.000 ljudi.

Podaci pokazuju da je najugroženije stanovništvo ono koje živi izvan urbanih područja, deca i mladi, neobrazovani, nezaposleni i neaktivni nosioci domaćinstva. U veoma teškom položaju nalaze se i mnogočlane porodice, samohrani roditelji, kao i osobe sa invaliditetom i njihove porodice.

U Srbiji je u 2016. godini bilo 3.6 % ekstremno siromašnih, 7.3 % siromašnih, 25.4 % se nalazilo u riziku od siromaštva, dok se 38.7% nalazilo u riziku od siromaštva i socijalne isključenosti. Trenutno je u Srbiji 267.949 korisnika novčane socijalne pomoći.

Iz iste rubrike