četvrtak, 11. avgust 2022.

RTV Brus

Sećanje na stradale u Krivoj Reci

12. oktobra
16:14 2020

Svetom liturgijom i parastosom postradalima u Crkvi Svetog Petra i Pavla u Krivoj Reci obeleženo je sećanje na stradanje lokalnog stanovništva u Drugom svetskom ratu.
Ispred krivorečke crkve, stare 400 godina, svakog oktobra, obeležava se sećanje na stradanje predaka. U neposrednoj blizini crkve postavljeno je spomen obeležje sa imenima postradalih. U prisustvu velikog broja vernog naroda u crkvi Svetog Petra i Pavla, služen je parastos postradalima.
Zločin u Krivoj Reci i okolnim selima 12. i 13. oktobra 1942. godine počinili su pripadnici 7. dobrovoljačke jedinice „Princ Eugen“ i 9. bugarske pešadijske divizije. Prilikom svirepe odmazde zapaljena je crkva sa zarobljenim meštanima. Na miholjdansku tragediju stradala je polovina stanovništva, nijedan zaselak nije pošteđen a svaka kuća je izgubila od pet do 20 članova, rekao je obrćajući se prisutnima se, u ime lokalne samouprave, Nebojša Zbiljić.
Sećanje na ovu tragediju i parastos žrtvama opomena su da se slični stravični događaji nikada ne ponove, naglasila je ovom prilikom direktorka TO Brus Jelena Radulović.
Kriva Reka je kao i njena kamena crkva iz 1618. danas obnovljena. Kao spomenik kulture od velikog istorijskog značaja crkva Svetog Petra i Pavla je od 1979. pod zaštitom Republike Srbije.

Iz iste rubrike