ponedeljak, 24. januar 2022.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

18. jula
07:02 2020

PROUNS: Pravosudni sistem skandaloznim odlukama ugrožava informisanje u Srbiji Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) smatra da odnos sudova i medija nije uvek jednostavan niti prijatan, ali slobodno informisanje i nezavisno sudstvo moraju zajedno da rade na stvaranju društva koje se zalaže za vladavinu prava.
Vladavina prava ne postoji bez transparentne pravde i poverenja javnosti u pravosuđe, a mediji su neophodni za izgradnju i održavanje tog odnosa poverenja. Međutim, najnovija odluka Višeg suda u Beogradu kojom se novinama „Informer“ zabranjuje da pišu o Draganu Đilasu je, ne samo skandalozna, nego uliva i duboko nepoverenje. Deluje gotovo nestvarno da se tako nešto dešava u 21. veku.
PROUNS smatra da pravosudni sistem ne treba na medije da gleda kao na neprijatelje. Pravosudni sistem treba da prepozna suštinsku ulogu koju mediji „igraju“ u informisanju javnosti o dešavanjima u društvu. Za pravilno funkcionisanje pravosudnog sistema neophodno da se pravda dešava pred očima javnosti.
Sudovi i mediji imaju i dosta dodirnih tačaka, koje se prepoznaju u zajedničkoj borbi protiv kriminala i korupcije u društvu, a takođe su pod konstantnim pritiskom političkih i ekonomskih moćnika.
PROUNS se pita da li ovakvom odlukom neko sa visokog nivoa sudske vlasti, možda vraća usluge političkom i ekonomskom moćniku? I ovo nije prvi put. Članice našeg udruženja ističu iskustvo da za isti ili slični problem, pravosudni organi donose totalno drugačije presude ali opet u interesu medija koji su bliski Draganu Đilasu.
PROUNS u najmanju ruku očekuje nezavisno i pravično ponašanje sudstva kao i da se o ovom presedanu izjasne, pre svega, strukovna udruženja ali i kolege iz celokupnog esnafa. Nećemo zameriti ako se i pravosudni sistem oglasi, jer ovakvim i sličnim odlukama ugrožavaju pravo građana na informisanje.

NEDOPUSTIVO MEŠANjE PRAVOSUĐA U UREĐIVAČKU POLITIKU MEDIJA

Presuda, kojom je Viši sud u Beogradu zabranio listu „Informer“ da o Draganu Đilasu ubuduće piše u određenom kontekstu, grub je i nedopustiv pokušaj pravosuđa da kreira uređivačku politiku medija.
Društvo novinara Vojvodine smatra da je reč o presedanu koji izlazi iz okvira pravnog sistema i sudske prakse jer Sud može da presuđuje samo po pitanju inkriminacija koje su, i ako su, već učinjene. Pretpostavljajući da „Informer“ o Đilasu namerava da piše na određen način, Sud je u izreci zabranio da to čini, a glavnom uredniku zapretio kaznom od 100.000 dinara.
Duboko smo uvereni da je Viši sud u Beogradu na ovakav način atakovao na slobodu medija, podlegavši političkom, ili nekom drugom uticaju Đilasa.
Društvo novinara Vojvodine još jednom izražava protest zbog ovakve presude Višeg suda u Beogradu i poziva ostala novinarska i medijska udruženja da se o ovom slučaju javno izjasne.

Udruženje elektronskih medija Comnet izražava zaprepašćenje odlukom Višeg suda u Beogradu kojom se novinama Informer zabranjuje da pišu o Draganu Đilasu. Poštujući nezavisnost sudstva, ipak ne možemo da ostanemo nemi na odluke, koje pretenduju da ugroze slobodu medija kao jednu od stečenih demokratskih vrednosti u našoj zemlji. Smatramo da je situacija tim opasnija što je izazvana delovanjem sa tako visokog nivoa sudske vlasti, koji nikada ne sme da podlegne političkom opredeljenju onih koji je čine. U tom smislu izražavamo uverenje da odluka o zabrani pisanja našim najčitanijim dnevnim novinama nije ni u kakvoj vezi sa činjenicom da su sudije, koje su donele takvu presudu postavljene baš u vreme vlasti Dragana Đilasa. Udruženje elektronskih medija Comnet očekuje da se o ovom presedanu izjasne strukovna udruženja, kao i kolege iz redakcija domaćih medija, kako bismo zajedno odbranili pravo građana na nepristrasno i objektivno informisanje.

Menadžment RTV Pančevo i Dunav Televizije dugo ukazuje na probleme koje postoje u pravosuđu od čuvene Homenove reforme. Tada imenovane sudije iz dana u dan donose blago rečeno čudne odluke, među kojima je i ova poslednja Višeg suda u Beogradu gde se Informeru zabranjuje da piše o Draganu Đilasu. Ovakva odluka suda je blago rečeno skandalozna i podseća na vreme Trećeg rajha kada je Gebelsova propaganda držala dve pod kontrolom kako Firer ni u kom slučaju ne bi bio napadnut.Dragan Đilas je od danas srpski Firer, političar i samozvani lider propale opozicije o kojem ne sme ni jedna tel da se napiše i potpuno je van pameti zabraniti jednom mediju da se bavi istraživanjem.
Vreme je da država, naravno u skladu sa Ustavom i zakonom, sprovede novu reformu pravosuđa. Zbog prethodne Homenove i DS-ove reforme, mnogi mafijaši, tajkuni, kriminalci i slični šetaju slobodno ulicama uvezanu kroz hobotnicu korupcije u pravosuđu. O Đilasu ni reč, ali kada se preti predsedniku i njegovoj porodici ne samo da nema zabrane, i presuda, već „žute“ sudije iz svojih koruptivnih fotelja sede, navijaju i uživaju.