petak, 23. april 2021.

SAOPŠTENjE ZA JAVNOST

28. novembra
11:26 2019

Udruženje elektronskih medija COMNET  najoštrije osuđuje skandaloznu naslovnu stranu nedeljnika NIN na kojoj dominira fotografija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, u kojeg je uperena puška. Ovakva direktna pretnja po život predsednika osim što je neumesna i neprofesionalna i zahteva hitno izjašnjavanje strukovnih udruženja, traži i hitnu i neodložnu reakciju nadležnih organa. Sloboda medija u Srbiji je zagarantovana ustavom, sloboda mišljenja takođe, ali apsolutno je nedopustiv poziv na ugrožavanje života bilo kog pojedinca. To što je reč o predsedniku Srbije još je teže, jer,  podsećamo kolege iz NINa, premijer Zoran Đinđić ubijen je baš posle medijske hajke, nalik ovoj koja se mesecima vodi protiv predsednika Vučića u zemlji i regionu, a kojoj se očigledno sada priključio i NIN. Pozivamo sva novinarska udruženja i slobodnomisleće ljude da osude ovaj skandalozni potez uredništva NINa, koje očigledno zbog sve manjeg tiraža pribegava onome što navodno prezire: tabloidizaciji sopstvenog, nekad  davno, uglednog medija.

Da li je cev oružja uperena prema predsedniku Srbije, sloboda medija?

Naslovna strana NIN-a koja je tokom jučerašnjeg dana objavljena na društvenim mrežama izazvala je buru u javnosti. Mnogi su ovu naslovnu stranu na kojoj se nalazi  fotografija sa sajma naoružanja od pre dve godine, na kojoj se u prvom planu vidi snajper, a u pozadini predsednik Aleksandar Vučić i Milorad Dodik, protumačili kao svojevrstan poziv na nasilje i targetiranje čoveka koji obavlja najvišu državnu funkciju u zemlji.

I Profesionalno udruženje novinara Srbije(PROUNS) podiže svoj glas protiv ovakvih naslovnica i smatra da bi bilo dobro kad bi se, pre svega, esnafska udruženja odredila prema ovome i jasno stavila do znanja da su pozivi na nasilje, u bilo kom obliku, nedopustivi i nespojivi sa važnom ulogom koju mediji imaju u društvu.

U najmanju ruku, skandalozno je i neprimereno da nedeljnik NIN na naslovnoj strani izdanja objavi fotografiju koja se može protumačiti kao poziv na ubistvo predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Takva fotografija, smatra PROUNS, predstavlja govor mržnje i direktan poziv na linč i nasilje. Dopušteno je da imamo različita politička uverenja, ali u bilo kojoj demokratskoj zemlji, a naročiti u onoj u kojoj je ubijen premijer Zoran Đinđić, nedopustivo je da se ovakva fotografija nađe na naslovnici političkog nedeljnika. Ovakvom naslovnicom NIN je doveo u pitanje svoju tradiciju i ugled.

Zbog svega, PROUNS izražava gnušanje nad ovakvim insinuacijama i poziva stručnu javnost da jasno i glasno odgovori da pitanje: Da li je cev oružja uperena prema predsedniku Srbije, sloboda medija?