ponedeljak, 18. oktobar 2021.

Saopštenje za javnost

09. jula
08:07 2020

Comnet
Udruženje elektronskih medija Comnet najoštrije osuđuje brutalne pretnje, koje su putem društvenih mreža upućene novinarki Informera Milici Dakić. Ova novinarka prolazi kroz verbalni linč samo zato što je na konferenciji za novinare pitala predsednika Srbije kako komentariše reakcije hrvatskih političara na dešavanja u Beogradu, što se nije dopalo proopoziciono orijentisanim pojedincima. Milica Dakić izložena je salvama skandaloznih uvreda i pretnji samo zato što je radila svoj posao, odnosno postavila pitanje. Udruženje elektronskih medija Comnet odlučno staje u zaštitu svih novinara, koji časno i pošteno obavljaju svoj posao i podseća da niko ne sme biti izložen bilo kakvim neprijatnostima, a kamoli pretnjama samo zato što se pojedincima, koji podržavaju određene ekstremističke grupacije ne dopada kako bilo koji novinar radi. Pravo novinara je da u ime javnosti pita i za to ne sme da trpi nikakve posledice. Sve ostalo zahteva reakciju nadležnih organa. Zato s pravom očekujemo reakciju Tužilaštva za visokotehnološki kriminal, ali i osudu pretnji od strane strukovnih udruženja.

PROUNS: Nedopustivo da se bes usmerava na novinare koji rade svoj posao

Profesionalno udruženje novinara Srbije (PROUNS) odavno upozorava nadležne da preduzimaju korake protiv svih koji na bilo koji način ometaju profesionalce u obavljanju posla.
Vređanje, omalovažavanje, pretnje, postale su nažalost, deo novinarskog posla u modernoj Srbiji. A to je nedopustivo. Još jedan primer agresije i mržnje usmeren ka našoj kolegenici Milici Dakić, novinarki dnevnog lista Informer, predstavlja poslednji alarm pred buđenje.
U savremenom demokratskom društvu svako može da ima politički stav i mišljenje, ali to ne sme da bude povod za pretnje i vređanje.
Novinari i ostali zaposleni u medijima, podsećamo da su sinoć ispred Skupštine napadnuti i snimatelji Tanjuga, moraju da se osećaju slobodno i zaštićeno na radnom mestu. To je isto kao kada nezadovoljni pacijent usmeri agresiju na lekara.
PROUNS insistira da se svemu tome konačno stane na put upotrebom zakonskih i demokratskih rešenja. Tužilaštvo bi trebalo da radi svoj posao ozbiljno i temeljno, a ne da, zarad ustupaka šačici političara okreće glavu i dopušta da se bes iskaljuje na novinare i ostale medijske radnike.
PROUNS zahteva hitnu reakciju nadležnih, jer dok huligani i primitivci ne plate napravljeni ceh, neće se prizvati pameti.

Studio B
Uređivački kolegijum Studija B najoštrije osuđuje monstuozne pretnje novinarki Informera Milici Dakić. Kukavice koje iza tastatura seju mržnju, „hrabrost“ očigledno smeju da pokažu samo na ženi, koja im nije uradila ništa, osim što nema strah da slobodno govori o Đilasima, Jeremićima, Obradovićima i drugim propalim opozicionim političarim i njihovim mahinacijama. Studio B zahteva od UNSa i NUNSa da reaguju i osude stravične pretnje i pokažu srpskoj javnosti da novinarska sloboda u Srbiji važi za sve, a ne samo za novinare Đilasovih medija.